Moziajánló: román „(anti)western”, norvég „trónok harca” és az új Almodóvar

Péntektől a TIFF-nagydíjas Kutyákat, egy látványos 13. századi norvég történetet és Pedro Almodóvar Oscar-díjra jelölt új filmjét is láthatjuk a romániai mozikban.

Bogdan Mirică: Câini

​Szereplők: Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu

Végre egy fiatal román rendező, akinek sikerült a román újhullámtól különböző, de mégis karakteres stílust találnia. A film elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál Fipresci-díját és a TIFF Transzilvánia Trófeáját. Roman, a bukaresti fiú egy Dobrogea-i faluba utazik, hogy túladjon nagyapja örökségén. Mint kiderül azonban, ez az egyszerűnek tűnő lépés korántsem veszélytelen. „Ma is léteznek olyan helyek Romániában – vidéken – ahol a törvény csak egy távoli és elvont fogalom” – mondta a rendező, aki többek között saját gyerekkori vidéki élményeiből inspirálódott a forgatókönyv megírásakor. A film címszereplője megérdemelt volna egy Cannes-i Palm Dogot. 

Nils Gaup: The Last King

Szereplők: Åsmund Brede Eike, Stig Henrik Hoff, Kristofer Hivju, Elg Elgesem, Anders Dahlberg

1206-ban járunk, Norvégiát polgárháború szakítja ketté. A nemrég meghalt király törvénytelen fiának élete veszélyben forog. Nemcsak a kardok, hanem a hó is csillog a film lenyűgöző sí-jeleneteiben. A 13. századi legendás történet emlékére évente sífutó-versenyeket szerveznek. A film rendezőjének Pathfinder című filmjét 1987-ben Oscar-díjra jelölték.

Almodóvar: Julieta

Emma Suárez, Adriana Ugarte, Rossy de Palma, Inma Cuesta

Pedro Almodóvar legutóbbi, Szeretők, utazók (Los amantes pasajeros) című filmje nem nyűgözte le maradéktalanul a kritikusokat. A Julieta Cannes-i bemutatóját beárnyékolta, hogy Almodóvar érintett a panamai offshore-botrányban. Spanyolország viszont ezt a filmet jelöli Oscar-díjra. Az irodalmi Nobel-díjas Alice Munro két novelláján alapuló film témája az anya-lány kapcsolat, az ötvenes éveiben járó főhőst Emma Suárez, fiatalkori önmagát és lányát is Adriana Ugarte alakítja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?