Animációban rekonstruálták Szigetvár ostromát

A Mohácsi csata és a Nándorfehérvári diadal című munkája után újabb nagyszabású animációs filmmel jelentkezett a Történelmi Animációs Egyesület – írja a mult-kor.hu.

A nagy török-magyar csatákat bemutató sorozat keretében készülő legújabb videó az 1566-os szigetvári ostromot és Zrínyi Miklós hősi halálát mutatja be.

Zrínyi Miklós 1566-ban két és félezer katonával augusztus 6-tól több mint egy hónapon keresztül állt ellen a Bécs elfoglalására tartó I. Szulejmán szultán vezette százezres török sereg ostromának. Szeptember 8-án, amikor a magyar csapat létszáma háromszázra fogyatkozott, a katonák Zrínyivel az élükön kilovagoltak a várból és harc közben elestek. A hadvezér cselekedete – amely több képzőművészeti alkotást is megihletett – a hősisesség szimbóluma lett, Szigetvár pedig azóta is kulcsfontosságú helyet foglal el a magyar történeti emlékezetben – olvasható a multkor.hu-n.

A csata emlékére 26 perces animációs film készült. A magyarországi Történelmi Animációs Egyesület 2011 óta készít csatarekonstrukciókat. Az első animációs csatamodellezéseiket a Total War nevű videójáték motorjának felhasználásával készítették, azaz feltörték a játék motorját, grafikailag áttervezték, átprogramozták, „moddolták” a játékot.

A moddolás egy adott rendszer megváltoztatását, funkcióinak kibővítését, teljesítményének növelését jelenti. Ez a tevékenység nem mindig jogtiszta, de előfordul, hogy a gyártók modderversenyeket írnak ki és a megoldásokat felhasználják, illetve a tehetséges moddereket alkalmazzák tervezőnek.

A „Szigetvár ostroma” teljesen új technikával készült, amelyen a csapat tovább dolgozik. Következő munkájuk az egri vár ostromát rekonstruálná, majd elkészítenék animációban Buda visszafoglalását is.

Kapcsolódók

Kimaradt?