Öt éve van színház az iskolában Nagyváradon

Közösen ünnepeltek pénteken délután a Szigligeti Színház művészei a diákokkal a stúdióban: öt éve indult útjára a Színház az iskolában, iskola a színházban elnevezésű program, melynek keretében bemutatták A rút kiskacsa című előadást a bábszínházban.

Színházba járni jó – az idei évad mottóját hirdető valódi kulcstartókat kaptak ajándékba a szimbolikus kulcsokhoz az iskolaprogram támogatói és résztvevői, akiket elsőként Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója köszöntött a stúdió udvarán. Öt év alatt öt program indult el, a Színház az iskolában, iskola a színházban kezdeményezés mellett az önkéntes program is útjára indult, továbbá a Szigligeti Tanoda és a Báboda, illetve a színházi táborok és az idén elkezdett nagyváradi bábos tábor szól a diákoknak – idézte fel a főigazgató.

„Mi is az, amit mi nyújtani tudtunk nektek ebben az öt évben? Az gondolom, hogy nem feltétlenül az előadások gyártása volt a fő cél. Mindannyian, a munkatársaimmal, a színészrendezőkkel, támogatóinkkal és az oktatási intézmények vezetőivel együtt megpróbálunk a kezetekbe kulcsokat adni” – mondta Czvikker Katalin, aki hozzátette a jelképes kulcsokkal az önismeret, az önbecsülés és az önértékelés felé nyithattak ajtókat a fiatalok.

A programot a kezdetektől támogató Biró Rozália szenátor is köszöntötte jelenlevőket. Mint mondta, nagyváradi polgárként, szülőként és közéleti szereplőként is meggyőződése, hogy lelket formáló alkotók a fiatalok és a társulat tagjai, ennél nemesebb és nagyobb feladat pedig nincs.

A szenátor jókívánságai átadása után Derzsi Ákossal, az Europrint Kiadó igazgatójával – aki szintén az első pillanattól támogatta a kezdeményezést – közösen nyújtotta át a váradi magyar tannyelvű, vagy magyar tagozatos iskolák, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem képviselőinek a kulcsokat és az öv év tevékenységét összefoglaló kiadványt.

Végül az iskolai csoportokat vezető színművészeket és bábszínészeket szólították, ők tanítványaiknak adták át a kulcstartókat, rengeteg ölelés és nevetés közepette, majd ünneplés következett, saját dj-vel, filmvetítéssel, és természetesen a születésnaphoz illő torta sem maradhatott el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?