Szász János mégsem jön, viszont Andry Zholdak, az ukrán „fenegyerek” igen

Az új évadban nyolc bemutatóval, valamint decemberben az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál ötödik kiadásával várja közönségét a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Az Éjjeli Menedékhellyel indul az évad október 7-én, derült ki az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján. Makszim Gorkij drámáját Jurij Kordonszkij orosz származású rendező állítja színpadra, aki a Yale School of Drama rendezői tanszékének vezetője és több díjnyertes előadást is rendezett már Bukarestben, Szebenben és Temesváron. Az Éjjeli Menedékhelyet legutóbb Harag György rendezte meg Kolozsváron 1979-ben, Tompa Gábor igazgató elmondása szerint Liviu Ciulei 1958-as rendezése mellett ez volt a darab egyik legjelentősebb romániai előadása és Harag György egyik legizgalmasabb munkája. Kevés ideig lehetett azonban színpadon, ugyanis Péterffy Gyula, aki a Színészt alakította a darabban, a 11. előadás után sajnálatos módon elhunyt.

Továbbra is műsoron maradó előadások: Öregek könyve, Pour toujours (Mindörökké), A pelikán, A kétbalkezes varázsló, Amerika, Julius Caesar, Hullámtörés, hattyúdal, Aki elzárja az éjszakát, Caravaggio Terminal, Ivanovék karácsonya, Viktor, avagy a gyermekuralom, Csipke, Hedda Gabler, Születésnap, Suttogások és sikolyok, Leonce és Léna, Julie kisasszony, Ványa bácsi. 

Tompa Gábor igazgató fordulópontnak nevezte a 2016-2017-es évadot: új sorozatok elindítását tervezik a következő években. A fiatal rendezők műhelye már ebben az évadban elindul, a sepsiszentgyörgyi származású, Marosvásárhelyen mesteriző Nagy Botond Maurice Maeterlinck: A vakok című darabjával mutatkozik be márciusban a Stúdióban, Sinkó Ferenc és Tom Dugdale pedig új rendezéseikkel jelentkeznek a stúdióban. „A fiatal rendezők más nézőpontból látják a mindennapi problémákat, illetve a nagy klasszikusokat is” – fogalmazott Tompa. „Jelen pillanatban nem vagyunk elkényeztetve, ami a tehetséges fiatal rendezőket illeti, de léteznek érdekes személyiségek.”- tette még hozzá az igazgató.

Közösségi alkotási módszerrel készül a Szüleink, az évad második bemutatója. A rendhagyó előadás előkészületeit már januárban elkezdték: hetven interjú készült 14-18 éves fiatalokkal és szüleikkel. „A darab olyan problémát dolgoz fel, amiről a színházban érdemes beszélni, de nem nagyon van rá alkalom: fiatalok és szüleik szólalnak meg egymással dialógusban, akár egymásnak feszülve.” – mondta el Tompa Gábor. A rendhagyó projekt keretében augusztusban egy egyhetes workshopra is sor került, melyen Urbán András szabadkai rendező vezetésével a szülő-gyerek kapcsolat problematikáját járták körül a résztvevők. Az előadás rendezője Vargyas Márta, a bemutató tervezett időpontja november eleje.

Dragomán György Kalucsni című drámáját eredetileg 2016 áprilisában szerették volna bemutatni Kolozsváron, de a meghívott rendező, Szász János, filmes projektjei miatt végül elhalasztotta a kolozsvári alkotómunkát. A Kalucsnit Visky András viszi színre, a bemutató november 16-án lesz. A fehér király és a Máglya szerzőjének ez a második drámája, regényeihez hasonlóan önéletrajzi elemekkel. „Családi dráma, kivándorlós dráma, barokkos világpusztulás.” – ahogy Dragomán fogalmaz.

2017-ben először rendez Kolozsváron az ukrán Andriy Zholdak. Az 1962-es születésű rendező 2002 és 2005 között a harkovi színház igazgatója volt, majd külföldön kezdett dolgozni, Romániában is voltak már nagysikerű előadásai. Kolozsváron már az Interferenciák Fesztiválon bemutatkozik macedóniai Elektra-rendezésével, a kolozsvári társulattal pedig Ibsen Rosmersholmját viszi színre, ezt az előadást márciusban láthatjuk majd.

Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál ötödik kiadására november 24 – december 4. között kerül sor, a fesztivál témája az Idegen odüsszeiája lesz. Az idei kiadáson 16 ország 25 produkcióját láthatjuk majd. A rendezvényre Németországtól Dél-Koreáig számos társulat érkezik, visszatérő vendégként lesz jelen Declan Donnellan, Jaram Lee, a lengyelországi Teatr ZAR, valamint először lesz látható Kolozsváron a németországi Schauspielhaus Bochum és a stuttgarti Schauspiel előadása. Hajdu Szabolcs díjnyertes filmjét, az Ernelláéek Farkaséknál címűt az Interferenciákon színházi előadás formájában is megtapasztalhatjuk, a Látókép Ensemble előadásában. Tompa Gábor kiemelte még a Temesvári Német Állami Színház Fuchsiada című „színházi installációját”, amely a román író, Urmuz művei alapján készült és aktuális azért is, mert 2016-ban van a dadaizmus 100. évfordulója.

A következő évek tervei közül izgalmasnak ígérkezik a filmrendezők színpadi rendezéseinek sorozata is. 2017-től olyan filmeseket hívnának meg rendezni a kolozsvári színházba, mint Cristi Puiu, Tudor Giuigiu, Hajdu Szabolcs és Mundruczó Kornél. Az említett két román filmrendező most próbálná ki először a színházi rendezést. „Laboratóriumi munkáról van szó, amiből mindkét fél nyer” – mondta Tompa Gábor. A színház és az opera közös épületében szépen felújított ruhatár várja a közönséget, de az épület előtti parkolás továbbra is megoldatlan, ami a díszletek szállítását, az alkalmazottak mindennapi közlekedését is megnehezíti, nem is beszélve az Interferenciák Fesztivál lebonyolításáról.

Kapcsolódók

Kimaradt?