"Magyartalanították" Kassát, 2013 Európa Kulturális Fővárosát

Több tucat helyszínen, több mint 150 kulturális eseménnyel várja a látogatókat a Kassa - Európa Kulturális Fővárosa 2013 (EKF) projekt két napon át tartó megnyitója január 19-én és 20-án.szent erzsebet szekesegyhaz

A nyitóünnepség széles spektrumot lefedő kulturális eseményekből állt össze, és a rendezők szerint "inspiráló" összeállítást ígér: hazai és külföldi fellépők részvételével koncertek, kiállítások, zenei és táncos rendezvények, előadások, valamint színházi és filmbemutatók tucatjait kínálja.

A magyarok háttérbe szorultak rakoczi kriptaKassán nemcsak a magyarság arányát illető adatok az elszomorítóak: 1910-ben Kassa lakosságának 74 százaléka volt magyar, a város mai magyar lakossága nem teszi ki a 2,65 százalékot. Ennél jóval aggasztóbb az a tény, hogy a magyar kulturális intézmények programjait a szervezők egészen egyszerűen lesöpörték az asztalról. Noha a magyar konzulátussal tartják a kapcsolatot, a helyi kezdeményezésekre az EKF költségvetéséből alig jut támogatás. Így nem is csoda, hogy különböző magyarországi szereplők fellépése szükséges ahhoz, hogy Európa Kassa magyar örökségét is megismerje. Míg 2012 szeptemberében az Európai Parlamentben szlovák képviselők bemutatták Kassát, mint Szlovákia egyik fontos gazdasági központját, a kultúráról nem sok szó esett. Ezért Mészáros Alajos felvidéki EP-képviselő Szájer Józseffel és Schöpflin Györggyel együtt mutatta be a "Márai Sándor - Kassa város polgára" című kiállítást Brüsszelben.

Vladimír Beskid, az EKF 2013 projekt művészeti igazgatója szerint a megnyitó programjában a hagyományos zenei, irodalmi és színházi produkciók mellett kortárs művészeti irányzatok, az ipari formatervezés, a divat, természetvédelmi témák, városfejlesztési tervek és gyerekprogramok is helyet kaptak. "A megnyitó nemcsak művészeti programok nagy seregszemléje lesz, hanem szimbolikus felhívás is arra, hogy a jövőbe nézzünk, és egy modern, kreatív város víziója lebegjen előttünk" - fogalmazott a művészeti igazgató.

Az ünnepélyes megnyitó rendezvényfolyama néhány programmal valójában már január 18-án, pénteken este megkezdődik, ám a rendezvények igazi tömege szombattól várja a látogatókat.

Többek között szombaton nyitja meg kapuit a Miskolc-ház is a Magyar udvarban, ahol a kelet-magyarországi város kulturális, gasztronómiai és turisztikai értékeit mutatják be. Itt az első napon a népi kultúra, vasárnap pedig a szórakoztató zene lesz az előtérben olyan fellépőkkel, mint a Szinvavölgyi tánccsoport, az Agyagbanda, a Ködmön vagy a Miskolc Dixieland Band.

szinhazAz EKF 2013 hivatalos megnyitóját vasárnap délután a Kassai Állami Színházban tartják, s bár a rendezvény zártkörű, annak történéseit az érdeklődők a színház melletti téren kivetítőkön kísérhetik figyelemmel. Az ezt követően kezdődő show-műsor a Fő utcán, a tudományos könyvtár mellett felállított színpadon zajlik majd közel egy tucat hazai és külföldi fellépő részvételével. A nyitórendezvényeket a Jamiroquai zenekar koncertje zárja vasárnap este a Steel Arénában.

Az EKF programja a megnyitó után több kassai helyszínen többé-kevésbé folyamatosan zajlik csaknem az év végéig. A legjelentősebb rendezvényeket a Kultúrparkban és a Kunsthalléban rendezik. A rendezvényfolyam évközben csaknem 300 kulturális eseményből áll, ezek öt prioritásra, négy személyiségre, valamint a másik idei európai kulturális fővárossal, Marseille-jel való együttműködésre épülnek.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvények közé tartozik a Febio Fest film- és televíziós szemle márciusban kezdődő 20. kiadása, a Tokiói Szimfonikusok májusi fellépése Kazuhiro Koizumi vezényletével, valamint a helyi televíziók nemzetközi fesztiválja, a júniusi Arany Koldus (Zlaty zobrák). Júliusban rendezik meg a zsidó kultúra egy héten át tartó fesztiválját, a Mazel tov-ot, amelyet szervezői krakkói és budapesti együttműködéssel hoznak létre. Szeptemberben várhatóan a közép-európai színházak fesztiválja csalogatja a legtöbb látogatót Kassára, alig egy hónappal később pedig a Kassai Nemzetközi Jazzfesztivál, a régió legrégebbi ilyen jellegű rendezvénye várja a közönséget.cassovia

Kimaradt?