Kolozsvári pedagógusok: sikertörténet az Örökségünk őrei program

A huszonöt éve szabad Kolozsváron ezidáig senki sem mutatta meg, hogy a műemlékek jó kedvvel, diákok bevonásával is megóvhatók. Az Örökségünk őrei ifjúsági mozgalom nagy erénye, hogy olyan fiatalokat nevel, akik tudják, hogy a kultúra összeköt – hangzott el azon a beszélgetésen, amelyet szombaton Örökségünk Őrei Kolozsváron címmel szervezett a Communitas Alapítvány.

A Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat részeként Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke helyi pedagógusok véleményét kérte ki arról a projektről, amelyet idén immár hatodik éve bonyolított le a szövetség, és amely egész Erdélyben nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében.

Az értékelés során kiderült, hogy a kolozsvári iskolák évi tíz-tizenöt programja közül az Örökségünk őrei bizonyul a legsikeresebbnek, hiszen ez valósan motiválja a fiatalokat, segít abban, hogy félretegyék telefonjaikat, számítógépes játékaikat több óra erejéig, az éjjelekbe nyúló foglalkozásokról pedig a tanároknak kell hazaküldeni az ötletelő gyermekeket.

„A munkafolyamatok eredetiek voltak, sajátosak. A New York szálló örökbefogadásának egyik konkrét hozadéka például az, hogy az aktív Facebook-jelenlétünk hatására valamikori pincérek kezdték el egymást felkutatni” – mesélte lelkesen Solymosi Zsolt, a János Zsigmond Unitárius Kollégium aligazgatója. Kiemelte: az elfeledett Uránia Palota mindaddig senkit sem érdekelt, amíg azt a Brassai Sámuel Elméleti Líceum örökbe nem fogadta, ennek köszönhetően pedig elérte mind a román, mind pedig a magyar közösség ingerküszöbét.

Az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum tanára, Nagy Csilla nagyon fontosnak tartotta, hogy a verseny kolozsvári szakasza nagyprodukcióval ért véget a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. Ez feledhetetlen élményt nyújtott a versenyző fiataloknak, és mint utólag kiderült: ez volt az egészéves munka csúcspontja is, ahol megismerkedhettek egymással a műemlékek őrei. Nagy Csilla hasznosnak tartaná egy olyan kétnyelvű kiadvány megszerkesztését, amely bemutatná a diákok munkáját, lenyomatot hagyna annak érdekében, hogy az utókornak is fellelhető friss információi legyenek a kolozsvári magyar vonatkozású műemlékekről, műemlék-jellegű épületekről.

Hegedüs Csilla örökségvédelmi szakember, a Fogadj örökbe egy műemléket kezdeményezés megálmodója megjegyezte: fontosnak tartja, hogy minden évben új műemléket keltsenek életre a kincses városban, ugyanis számos példa jelzi, hogy a munkafolyamatok beindultak, megmozdult valami. „Ha hisszük, ha nem, ez a fiatalok hathatós segítségével történt meg – ez pedig óriási előrelépés” – jelentette ki. A New York szálló felújítása elindult, az Uránia hasznosítása is remények szerint hamarosan elkezdődik. Hegedüs úgy gondolja: ha egy-egy versenyző az egyéves periódust követően még mindig szívesen folytatná a programot, arra mindenképpen lehetőséget kell biztosítani, erre pedig ki kell találni egy másik formátumot – egy őszi pedagógus-találkozón felveti ennek ötletét.

A meghívottak mind egyetértettek abban, hogy a következő időszakban vissza kell fogni a vetélkedő-hangulatot, főképp a közös ügyre, a műemlékvédelemre kell fektetni a hangsúlyt. Ugyanakkor nem tartották rossz ötletnek Hegedüs Csilla azon javaslatát sem, hogy ezentúl csakis veszélyeztetett, pusztulófélben lévő műemlékeket lehessen örökbe fogadni.

Bálint Margit, Winkler Gyula EP-képviselő munkatársa elmondta: nagy öröm a nyertes csapatoknak a brüsszeli kirándulás, amelyet évről évre biztosítanak. Az idén 45 fiatal utazott Brüsszelbe tanáraival együtt, az Örökségünk Őrei program keretében.

Az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket kezdeményezés több mint 1000 fiatalt és pedagógust mozgatott meg, tudatosította a résztvevő diákokban az épített örökség jelentőségét, ennek a kultúra megőrzésében játszott fontos szerepét. 2016-ban először élményekkel és szakmai tudással is gazdagodott közel száz fiatal értékmentő az RMDSZ Ügyvezető Elnökség által szervezett Örökségünk őrei kalotaszentkirályi táborában. A fiatalok az ismerkedés és barátságkötés mellett meghívott szakemberek által vezetett kommunikációs képzésen kreatív feladatok elvégzésével készülhettek az örökségvédelmi munkájuk folytatására.

Kapcsolódók

Kimaradt?