Virágkarneválra készülnek Nagyváradon

Hét, virágokkal feldíszített kocsi vonul végig Nagyváradon augusztus 21-én. Az élő díszektől pompázó kocsik az 50. Debreceni Virágkarneválról érkeznek. Köztük lesz a két megyeszékhely közös kocsija is. A váradi menetben a tervek szerint ötszáz felvonulót láthatnak, 360-an már jelezték: ott lesznek.

Nagyváradon 2005-ben láthattak néhányat a debreceni virágkarnevál kocsijai közül, akkor szervezték meg augusztus 21-én először a Nyitott Ablak Európára elnevezésű rendezvényt, többek között azért, hogy a két testvérváros, Nagyvárad és Debrecen addig szinte csak formális kapcsolatát megerősítsék – idézte fel Biró Rozália ideiglenes megyei RDMSZ-elnök, aki köszönetet mondott a cívisváros önkormányzatának az idei együttműködésért. A nagyváradi virágkarnevál azóta a város életének részévé vált. Az idei előkészületekről Biró Rozália, Czvikker Katalin kulturális ügyvezető alelnök, Huszár István városi tanácsi frakcióvezető, Pető Dalma, a Dél-rogériuszi RMDSZ körzet elnöke és Tímár Enikő, a Biharpüspökiért Alapítvány vezetője számolt be.

A hét között Nagyvárad és Debrecen közös virágkocsiját is láthatják Váradon, mondta el Huszár István, aki az is elárulta: a közös kocsi témája idén az élményfürdő (a váradi elkészült ugyan, de még mindig nem tudni, mikor nyit meg, a napokban tartják a versenyvizsgát a vízimentősöknek és az egészségügyi személyzetnek). A frakcióvezető, aki maga is motorozik, jelezte: szeretnék, ha idén virágokkal díszített motorkerékpárok, biciklik, és akár – a debreceni minta szerint – babakocsik is részt vennének a felvonulásban. Ők szervezetten is jelentkezhetnek Czvikker Katalinnál, a 0771/375-902-es telefonszámon.

Czvikker Katalin elmondta, Szoboszlai-Gáspár István a néptáncosokat, Oláh Katalin a modern táncosokat, Simon Noémi a hip-hoposokat, Varga Friderika pedig a menettáncosokat koordinálja. A román néptáncosokért és más jelentkezőkért Mihai Jurca, a Nagyváradnak és vidékének turizmusfejlesztésért felelős egyesület vezetője felel, tette hozzá. A tervek szerint a Szent László (ma Unirii) téren láttatják meg a virágkocsikat, s ott lesz az a színpad is, amin a menet résztvevői bemutathatják műsorukat, s útközben egy flashmob is lesz.

A fellépőkről a dél-rogériuszi körzet gondoskodik, mely megnyitja székházát a gyülekező idejére. Pető Dalma körzeti elnök elmondta, hogy önkéntesekkel szendvicseket kennek és vizet osztanak majd a felvonulóknak. Tímár Enikő elmondta, ők pályáztak civil szervezetként a rendezvény megszervezésért, és dolgoznak azon, hogy rendben történjen a felvonulás. A nagyváradi önkormányzat egyébként idén tízezer lejjel támogatta az augusztus 21-i rendezvényt, az egyesületnek pályázaton 67 ezer lejt sikerült elnyernie.

Kimaradt?