Várallyay-fenomén, jazzmetál és pop a Csíki Jazz-en

Néhány karakteres mennydörgés is jellemezte a 8. Csíki Jazzfesztivál nyitányát. A Mikó-várban vasárnapig tartó rendezvényen színes kóstolót hozott az első nap, a programbeli besorolás szerinti „majdnem jazz” műfajában. Élménybeszámolunk.

A mennydörgést szó szerinti- és átvitt értelemben is érzékelhették azok, akik a Csíki Jazzfesztivál nyitányába kóstoltak bele. A „Nulladik nap”-on a marosvásárhelyi BorderSplit volt a csíkszeredai jazzrajongók vendége – a hangulatról a fesztiválfotós alábbi felvételei tanúskodnak. A rendezvénysorozat iránt oly nagy az érdeklődés, hogy a kocsmai beltér korlátai, már így a nulladik dimenzióban is, szűknek bizonyulnak.

Pénteken viszont a három - a szervezők által elkeresztelt nap megnevezése szerint: „majdnem jazz”-műfajban  - fellépő együttes koncertje elé is valódi mennydörgést kínált az időjárás. A Mikó-vár udvarán felhúzott sátrak alól is lehetne majd eső esetén hallgatni a koncerteket – B-tervként. De erre, pár csepp langy esőt leszámítva, pénteken még nem került sor. Viszont az érzékelésnek is jókorákat morajlott a három produkció.

A gasztro-bloggerként is sikeres Galambos Dorina a Mrs. Colombo popzenés feldolgozásait hozta el Csíkszeredába. Noha családjában – szinte minden felmenője – pedagógus (nagypapája a nógrádi iskolának volt az igazgatója), és szülei jogászként szerették volna látni, Dorina 2003-ban, egy tehetségkutató show-ban robbant be Magyarországon. Előtte, 16 évesen, klasszikus éneket is tanult magánúton – szopránként, eközben pedig egy rockzenekarban is énekelt. Azóta a jazz-tanszakon is végzett, maga is tanári oklevéllel ugyan folytathatná is a pedagógusi „vérvonalat”, de, mint vallja: a kiteljesedésre törekszik. Szélsőségek emberének tartja magát, és a Mrs. Columbo révén a csapatmunkával ötvözi, rövid szólókarrierje után.

A Várallyai Petra-fenomén

Hegedűt kapott ajándékba a Csíki Jazzfesztiválon Várallyay Petra – András Gusztáv Imre hegedűkészítő mestertől. Mindez a kulisszák mögött történt, a fesztiválon nyújtott, sokkolóan jó produkciójuk után. Mint megtudtuk, Petrát a nemzetközi Csíki Jazzfesztivál művészeti vezetője, Sárik Péter zeneszerző és zongorista, egyszerűen ragaszkodott meghívni Csíkszeredába, „itt a helye”-alapon. A tehetséges zongorista-hegedűs-énekes és triója már négy éves kora óta hegedűversenyeket nyert, de jazzkomponistának is tanult, és ének-tanulmányokat is folytat – mindhárommal kényeztette a Mikó-várban ekkorra már begyűlő közönséget. Kommentáraival pedig kedvesen végigvezetett a produkción, melyben előre rögzített részek- és improvizáció is gazdagon illeszkedett. Hallhattunk pár percre hangtálat is, vagy középkori dallam rendhagyó feldolgozását.

A zeneszerzőként is megmutatkozó Petra és triója önálló koncertélményhez elegendőt nyújtott. De, sajnos, mivel nem mindenki tartja be a közönségből a szervezők által kötelezőnek meghirdetett gyerekfoglalkoztató-használatot (amelyhez, kedvezményként, idén még a nyugdíjasok is ingyen léphetnek be) így az érzékeny, eredetileg csöndet is belekomponáló pillanatokat nehezebb volt élvezni.

Nem hozhattunk ezúttal helyszíni ízelítőt (ti. tilos a fesztiválon vidófelvételt készíteni), viszont megkerestük a szeptemberben megjelenő nagylemezük, a Dedline Haze címadó dalának 2016-os májusi felvételét ahhoz, hogy megmutassuk a Petra Varallyay Trió jelenséget:

A pénteki fesztiválnapot záró produkciónál – a helyi Menza színpadra lépésénél – már szinte tele volt a Mikó-vár udvara. A Boldizsár Szabolcs fuvolaszólójával induló érdekes produkció-nyitányt a hangosan társalgók moraja kísérte. ​A húrokba csapó metálfutamok mennydörgésében viszont szinte szétfeszült a kis várudvar is -  ez kissé soknak, élesnek, dobhártyaszaggatónak hatott ebben a várfalak-zárta kis térben. Viszont kintről, a pázsiton túli szökőkúttól hallgatva,– mely körülbelül plusz mégegyszer a várudvari nézőtér mélysége – már kellően megszelídült a hangzás és hangerő, és rendkívül izgalmasnak hangzott a jazzmetálos összjáték.

A fesztivál ugyanakkor tartja a hagyományát, hogy fellépések után kocsmakörnyezetben örömzenéljenek az aznapi fellépők – ez ezúttal sem volt másként, így ismét hallgató volt Várallyay Petráék üde zsenialitása, és megtörtént az említett hegedűajándékozás is.

Kérdéseket vár a „jazz vajon mi?”

A szombat hangszerkészítő foglalkozást nyújt a várban a kicsiknek, de a több mint 80 éves hangszer-invenció, a Hammond-orgona bemutatója is érdekesnek mutatkozik. A fesztivál részletes hétvégi programja a www.jazzfestival.ro oldalon böngészhető.

Az estét a különlegesnek ígérkező hazai Ana-Cristina Leonte Quintet nyitja, majd fellép az olasz Kekko Fornarelli Trio, valamint a sztármeghívott, Snétberger Ferenc, Michel Godard kíséretében.

A fesztivál elméleti előadásai között vasárnapi ínyencségének ígérkezik Sárik Péter zongorista-zeneszerző előadása, mely már a tavaszi csíki premieren is fölcsigázta a Sapientia egyetemen a népes – akkor diákokból álló - hallgatóságot. Most tehát hasonló, interaktív tanulásban lesz részünk: a fesztivál idei kiadása is „A jazz vajon mi?” mottót hordozza. Az ezúttal felnőtteknek hirdetett előadás során az email-ben – ide: csikijazzfesztival°gmail.com -  küldött kérdéseket válaszolja meg, és a szóbeli magyarázat után el is játssza nekünk, Bata István és Badics Márk zenésztársai közreműködésével.    

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?