Tusványos: megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság

Székelyföldi értéktár, úgynevezett Siculicum létrehozása céljából alakult meg péntek délután a Székelyföldi Értéktár Bizottság, amelynek tagjai a három székelyföldi megye négy-négy szakembere. Az Erdélyi Értéktár Bizottság mintájára létrehozott csoportosulás a megyei önkormányzatok támogatásával kezdi meg munkáját.

A helyhatósági választások óta első alkalommal ült össze a három megye tanácsának magyar elnöke, Borboly Csaba, Hargita megyei, Tamás Sándor, Kovászna megyei és Péter Ferenc, Maros megyei tanácselnök a 27. Tusványoson.

Borboly Csaba emlékeztetett, hogy az értéktár létrehozásának már jó alapozást jelent, hogy Hargita megyében 2009-ben létrehozták a Székely termék védjegyet, amelyhez később Kovászna és Maros megye is csatlakozott. Hargita megyében jelenleg 135 termék használja ezt a minősítést. Európai uniós pályázatok révén sikerült a termelőket támogatni, ami azért lehet sikeres, mert ezeket nem bírálhatják felül az állami intézmények.

Péter Ferenc újdonsült Maros megyei tanácselnökként az általa vezetett közigazgatási egység települései közül a Nyárád mentét és a Kis-Küküllő mentét emelte ki, mint olyan térségek, amelyek értékeikkel gyarapíthatják a székely értéktárat. Hozzátette: ennek a két említett régión túlterjedő, pozitív, nevelő, összekovácsoló hatása is kell hogy legyen, mivel a megyének csupán 40 százaléka magyar ajkú. Így az asszimilálódás veszélyének kitett települések is bekapcsolódhatnak a programba. Megemlítette, hogy a legtöbb értékkel rendelkező Nyárád mentéről már 60-nak az adatlapja elkészült.

Tamás Sándor a székely értéktár létrehozásához szükséges további lépéseket, valamint annak hasznát ismertette. A Székelyföld ennek köszönhetően a saját értékeiről leltárral rendelkezik majd, de felmérik a szakmai hátteret, továbbá térségmarketingben gondolkodva erősítik a turisztikai potenciált.

Templom, kürtőskalács, zászló, bicska, vicc

A három megye elnöke máris bemutatta a bizottságnak az értéktárba ajánlott első „kincseket”. Hargita megyében a székelyderzsi unitárius templom, valamint a csíkszeredai Mikó-vár épülete, Kovászna megyében a kürtőskalács, Kézdivásárhely történelmi központja, valamint Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttese, Maros megyében pedig a marosvásárhelyi Kultúrpalota, a Nyárád mente hagyományos építészeti öröksége, valamint a mikházi ferences templom és kolostor került fel a listára. A szakértői bizottság dolga lesz elbírálni az ajánlásokat.

Tamás Sándor további lehetséges értékként megemlítette a székely zászlót, a székely lovat, az erdélyi kopót, a székely bicskát, valamint a székely viccet is. Továbbá jelezte, hogy a hagyományos népi mesterséghez is szeretnének értékmegjelölést hozzákapcsolni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?