Ezen a héten Csíkszereda a Régizene Kulturális Fővárosa

Sajtótájékoztatón tálalták hétfőn a szervezők és társszervezők a héten zajló Csíkszeredai Régizene Fesztivál kínálatát és rangját. Mint elhangzott, a Fesztiváltól „Székelyföld spirituális fővárosa”, illetve „a Régizene Kulturális Fővárosa” is a héten Csíkszereda. A program és partnerek is ezt igazolja.

Táncolva ugrálni, dalolva zengeni mottóval szervezik meg idén július 14–17. között az ország legrégebbi és legnagyobb régizenei fesztiválját, a Csíkszeredai Régizene Fesztivált. A rendezvény előrendezvényeként már vasárnaptól zajlik a Márton Áron Főgimnáziumban a IX. Régizenei Nyári Egyetem – ennek dísztermében tartottak hétfőn sajtótájékoztatót a szervezők.

A Hargita Megye Tanácsa és alintézménye, a Hargita Megyei Kulturális Központ főszervezésében zajló rendezvény Románia legnagyobb és legrangosabb régizene fesztiválja: a Fesztivál idei kiadása tíz ország 15 együttesét és 5 egyéni előadóját vonultatja fel – a rendezvény társszervezője Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.

A fesztivál tavaly elnyerte a legjobb európai fesztiváloknak járó EFFE minősítést, és tagja a REMA európai régizenei hálózatnak.

Családbarát Fesztivál: gyereksátrakba „kivezetik” a zenét

„Csíkszereda Székelyföld spirituális fővárosa” – mondta a sajtótájékoztatón Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ez a Fesztivál kínálatnak a turisztikai vonzerőre gyakorolt hatásában is megnyilvánul. Mint mondta: az ilyen színvonalú események, mint a Régizene Fesztivál, a jelenlévő családoknak a feltöltődés mellett a családoknak az itthoni jövőterveiket is megerősíti. Az elnök szerint a cél az: a célközönséget Kolozsvártól-Bukarestig, Iași-tól Konstancáig, és az országban keresztül-kasul bárhonnan idevonzani a Régizene Fesztivál idejére.

A közönségnek rendkívül fontos információ lehet az, amit a Maszol kérdésére a szervezők elmondtak: a kisgyerekekkel érkező családok gyerekeiket a külső udvaron hagyhatják, ahol sátrakban is szólni fog a benti koncert, miközben foglalkozások zajlanak a Csíki Anyák Egyesülete, Lóci színpad és önkéntesen közreműködésével.

A cél az: mivel a koncertek kihangosítás nélkül zajlanak, a koncertre érkező hallgatóság is megkaphassa azt a hangzást és minőséget, amit az ehhez szükséges környezeti csönd adhat meg – de eközben a gyerekek is szabadon szórakozhassanak a helyszín erre kialakított terében.

Rossz idő esetén pedig a szabadtéri koncertek helyszíne a Szabadság-téri Művelődési Ház lesz.

A Régizene fesztivál Csíksomlyó megfelelője a zenében

A sajtótájékoztatón Ferencz Angéla Csörsz Rumen István magyarországi régizenészt-, mesterkurzus-oktatót- és irodalomkutatót idézte, aki a napokban adott interjújában úgy fogalmazott: „a Csíkszeredai Régizene Fesztivál kis zenei világunkban a Csíksomlyói búcsú megfelelője”.

Mint fogalmazott: „a Régizene Fesztivál nem egy koncertsorozat, több ennél: egy univerzum, amelyen oktatás, mester és tanítvány, kottacsere, intenzív háttérmunka” van, beleértve a hangszerek költöztetése is.

Mint mondta: az idei Fesztivál két projekt találkozása is. A brassói születésű Bakfark Bálint (Valentin)  halálának 440. évfordulóján a Bakfark Emlékév projekt a Román Kulturális Intézet (ICR) partnerségével Csíkszeredában is hangsúlyt kap, az intézet ugyanis partnere – nem támogatója – a rendezvényen június 15-én, pénteken, a Szent Ágoston Templomban fellépő Barokk Fesztivál Zenekar és Kórus koncertjének. Továbbá, az Etnikai Kapcsolatok Hivatala (AFCN) támogatásával, a Cultura Nostra Alapítvány projektje is él: nemzeti kisebbségből származó növendékek pályázhattak 10 ösztöndíjat a Régizene Nyári Egyetemre. A sajtótájékoztatón Filip Zsombor a Nyári Egyetem hatodik éve visszajáró diákja mutatta be zenei előadói tudását. A partnerek közül Ferencz Angéla továbbá kiemelte a Bethlen Gábor Alap támogatását is.

Mint fogalmazott: fontos az, hogy a Régizene Fesztivált mindenki magáénak érzi, ez nem csupán egy intézmény rendezvénye. A Fazakas Gabriella programvezető éltal koordinált Fesztivál idén 20 önkéntes diák közreműködésével zajlik, és a kreatív, ifjúságot célzó népszerűsítő megoldások is népszerűek a visszajelzések alapján.

A lant Paganinije – és egyéb ínyencségek

Filip Ignác Csaba, a Fesztivál művészeti vezetője ismertette a sajtóval a regizene.ro honlapon fellelhető részletes fesztiválkínálat érdekességeit. Mint kiemelte: Bakfark Bálintot „a lant Paganinijének” nevezik - lantra átírt kórusműveitől „menekül a szakma” – olyan magas szintű feladatot támaszt technikailag a darabok eljátszása.  Ám a vasárnapi zárókoncerten a Fesztivál közönsége Kónya István lantművész előadásában meghallgathatja azokat – valamint az eredeti kórusműveket is a bukaresti Madrigál kamarakórus előadásában, és a Codex együttes által előadott változatokat. A fesztivál idei kiadása a tavaly elhunyt Kobzos Kiss Tamás emlékének is áldoz, aki több mint húsz évig volt vendége a rendezvénynek.

Amint arról a művészeti vezető beszámolt: számos európai fesztiválon járva gyűjtötte a mintákat és ötleteket a csíkszeredai fesztiválhoz, melyen a közönség számos érdekességet kap majd, egy szerinte nagyon jó, problémamegoldásra koncetráló szervezőcsapat munkája révén.

Turisztikában is gondolkodnak

Amíg a Régizene Fesztivál ilyen egyéniségeket vonz Csíkszeredába, elérte a célját – fogalmazott Füleki Zoltán. Csíkszereda alpolgármestere szerint ezen a héten Csíkszereda „a Régizene Kulturális Fővárosa”. Mint mondta, az Ezer Székely Leány Találkozója után ez egy újabb stáció a Hargita Megyei Tanáccsal való együttműködésben, a gyümölcsöző kapcsolat révén.

„Csíkszereda büszke erre a rendezvényre, és ő abban bízik, hogy az ehhez hasonló rendezvények anyagi hasznot is hoznak a városnak” – mondta Füleki, aki szerint a város és a megyei tanács gyümölcsöző kapcsolata révén erre irányuló stratégiákat is megvizsgálnak majd, a vendégéjszakák számának növelése a városnak és megyének is célja. Az alpolgármester azt is elárulta: a jövőben azt is elképelhető, hogy a városközpontban felállítandó borbíz-pavilonokba kérjenek fel régizenészeket hétvégi, kis koncertekre.

Csütörtökig naponta 16 órától a Márton Áron Főgimnázium dísztermében vannak a közönség számára is nyitott szakmai előadások, külföldi meghívottak fellépésével, valamint a Petőfi Kávéházban már kedden, 21 órától, a svájci Sam Chapman lanton és theorbán koncertezik.  Érdekesség, hogy a koncertet megelőzi a Régizenei Fesztivál rekordszámú, 83 részvevője közül az első csoport bemutatkozója is. A programokra és koncertekre a Fesztivál teljes ideje alatt ingyenes a belépés. A rendezvény közösségi oldalán számos szórakoztató érdekesség várja a koncertekre hangolódókat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?