Fiatal belgák is segítik a havadtői régi temető rendben tartását

Fiatal belga cserkészcsapat segíti a havadtői régi temető sírköveinek rendben tartását. 

A Maros megyei faluban több mint 400 homokkőbe faragott sírjel állít emléket az elmúlt századoknak. Ez a térség legértékesebb régi temetője, amelynek megmentéséért, védelméért és köztudatba emeléséért évek óta dolgozik a Pro Havadtő Egyesület. 

Második alkalommal érkezett július 5–13. között egy 13 fős, fiatal cserkészekből álló belga csoport Havadtőre, hogy önkéntes munkájával segítse a helyi kulturális értékek megmentését. Két évvel ezelőtt a helyiek segítségével, és ugyancsak egy belga csoportnak köszönhetően, sikerült kiemelni és helyreállítani a település régi temetőjét. Azóta az egyesület kitartó munkájának köszönhetően Havadtő régi temetője az erdélyi magyarság jelentős kulturális értékeit összesítő Erdélyi Értéktár részévé vált. 

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő és az EPP Képviselőcsoport támogatásával a Pro Havadtő Egyesület nemzetközi szemináriumot tartott vasárnap a településen. Az RMDSZ-es képviselő gratulált az egyesület értékmentő munkájához, és üdvözölte a fiatal belga cserkészeket, akik – véleménye szerint – önzetlen tevékenységükkel bármely közösség számára példát mutathatnak. „Nyugaton már eltűnt az, ami nálunk még él, még fellelhető: a közösség összetartó ereje, a közös munka ereje. Vigyáznunk kell arra, hogy ne fogyjon el a lelkesedésünk és képesek maradjunk saját örökségünket megbecsülni. Ha ezek megvannak, akkor lesz segítség, lesz támogatás is, amibe kapaszkodhatunk” – fogalmazott az RMDSZ-es képviselő az eseményen. Sógor Csaba elmondta: az Európai Unió meghatározó célkitűzése, hogy elősegítse a kultúra megőrzését és támogassa a kulturális sokszínűséget, ezért különböző pénzalapokkal segíti ezen célok kivitelezését és finanszírozását.

A helyi örökség védelme és népszerűsítése elnevezésű rendezvényen bemutatták a Homokkőbe faragott múlt című nemrégiben megjelent kiadványt. A könyv hasábjain a havadtői származású Kinda István néprajzkutató, a Pro Havadtő Egyesület tiszteletbeli elnöke irattári kutatások nyomán részletesen ismerteti a havadtői régi sírkövek történetét, jellegzetes formavilágukat és a sírkőfaragás sajátosságait. A szeminárium részeként Vargha Mihály képzőművész Havadtő örökségvédelmi programját, Dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi professzor Havadtő néprajzi jelentőségét, míg Donáth István a település helytörténeti gyűjteményeit ismertette.

Az előadók és a szervezők hangsúlyozták, hogy nagyon fontos felhívni a havadtőiek figyelmét saját kulturális örökségükre, ugyanis értékeik megőrzése csupán a helyi közösség bevonásával, aktív szerepvállalásával valósítható meg és örökíthető át.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?