Rekordot döntött a jelentkezők száma a csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetemen

Minden idők eddigi legnagyobb érdeklődése övezte a Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem idei ösztöndíj-kiírását. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál előrendezvényeként július 10–15. között zajló, idén kilencedik alkalommal szervezett mesterkurzusokra idén 82 jelentkező nevezett be. 

Rekordszámú jelentkezés érkezett idén a már 36 éves múltra visszatekintő Csíkszeredai Régizene Fesztivál előrendezvényeként kilencedszerre meghirdetett, július 10–15. között zajló Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem kurzusaira. A nyári egyetem és a fesztivál fő témája ebben az évben az német régizene. A zenével, tánccal foglalkozó diákok és tanárok számára egyedi lehetőség a középkor, a reneszánsz és a barokk zene jellegzetességeit, technikáit, illetve ezek korhű előadásmódját megismerni és kiváló szakmai segítséggel elsajátítani.

A zenével, tánccal foglalkozó diákok és tanárok számára egyedi lehetőség a középkor, a reneszánsz és a barokk zene műfajának megfelelő jellegzetességeket, technikákat, illetve ezek korhű előadásmódját tanulni kiváló szakmai segítséggel. A június 20-án lejárt jelentkezési határidőig 82 résztvevő jelentkezett be a 12 mesterkurzusra.  Ez különben az eddigi évek legnagyobb száma a kurzusokat tekintve is.

Területi eloszlást nézve a kurzusokra jelentkezők zömmel Romániából érkeznek a Régizenei Nyári Egyetemre (Csíkszereda és környékbeli falvak, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyszeben, Brassó, Bukarest, Ploiesti), de van 14 magyarországi részvevő is (Budapest, Debrecen, Miskolc). A benevezett tíz éves gyerek, és 50 éves felnőtt is.

Lipován jelentkező az ösztöndíjasok között
Ám, az évről-évre növekvő érdeklődésre való tekintettel növekedett idén a Cultura Nostra Egyesület a Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem szervezőjeként a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával kisebbségeknek felajánlott ösztöndíjak száma is: idén tíz ösztöndíjas helyet ajánlottak fel a szervezők a kisebbségi résztvevőknek – míg a tavalyi hét fő részesülhetett ösztöndíjban. Az idei ösztöndíjasok főként a magyar kisebbség tagjai, de van egy Bukarestből jelentkező lipován hölgy is.

Kapcsolódók

Kimaradt?