Mosoly, boldogság és örömzene Szatmárnémetiben

Felpezsdül az élet Szatmárnémetiben július 1-je és 3-a között, ugyanis ekkor szervezik az Utcazene Fesztivált, amely az utóbbi évek Erdély és az ország legnépszerűbb örömzene rendezvénye.

A zenei verseny változatos és igényes programokat kínál mindenkinek: a három nap során, öt színpadon összesen 25 fellépő mutatkozik majd meg és pályázik a rendezvény 2000 eurós fődíjára. A zenészek mellett más utcai művész is képviselteti magát a rendezvényen. A Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület a fesztivál minden költségét idén is a vállalkozók és a civil szféra támogatása révén teremtette elő, közpénzek bevonása nélkül.

Butka Gergő, az Utcazene Fesztivál főszervezője beszámolt arról, hogy az idei rendezvényre több mint 50 zenekar és előadó jelentkezett. Mivel a fesztivál anyagi lehetőségei nem engedték meg, hogy mindegyik fellépőt fogadják, mint fogalmazott, fájó szívvel vissza kellett utasítaniuk jó néhány tehetséget zenészt.

A végleges fellépők kiválasztása nem volt egyszerű feladat, így a kritériumok alapján előnyt jelentett az, ha valaki életvitelszerűen utcazenél és a fesztivál első napjaitól jelen van a rendezvényen. A zene stílusa és annak minősége is meghatározó volt, a program változatossága miatt, valamint az, hogy játszott-e már utcán.

„Az eddigi visszajelzések alapján a szatmáriak várják a fesztivált. Mi igyekszünk emelni a színvonalat és megtartani a lazaságot. Nem szeretnénk semmilyen feszes programot, hanem csak annyit, hogy péntek, szombat, vasárnap Szatmáron, — csütörtökön Nagykárolyban — hogy az emberek kiülhessenek a főtérre, a történelmi központba, blues, dzsessz és világzenét hallgassanak és tehetséges embereket lássanak, illetve azt hogy érezzék jól magukat.” — mondta Butka Gergő.

A szervezők idéntől nemzetözisítették a fesztivál elnevezését is StreetMusic Fesztiválra, továbbá újdonságnak számít, hogy az idei rendezvényhez egy applikációt is letölthetnek az érdeklődők, amellyel folyamatosan végig lehet követni a rendezvény minden programját és történéseit.

Az utcazene fesztiválra egy új kabala is készül, amiről egyelőre nem sokat lehet tudni, de a szervezők remélik, hogy mindenki ugyanúgy fogja szeretni, mint a régi rózsaszín nagybőgőt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?