Monográfia és dokumentumfilm jelent meg a székely hagyományokról

Kedden, június 28-án a Székely Nemzeti Múzeumban mutatják be a Székely hagyományok - betekintés a székelység kultúrájába című könyvet és dokumentumfilmet. Az eseményen kötetlen beszélgetésre is sor kerül a könyv szerzőivel, Pozsony Ferenc néprajzi szakértővel, Kinda István néprajzkutatóval, valamint a könyv mellékletét képező, azonos című dokumentumfilm alkotóival: Erdély Andrással (riporter), Várkonyi Eszterrel (rendező) és Vargyasi Leventével (vágó/operatőr).

A kötetet 3 nyelven adták ki: magyarul, románul és angolul. Sepsiszentgyörgy környékén 2015-ben zajlott egy néprajzi kutatás, melynek fő célja a székely hagyományok, szokások és mesterségek feltérképezése volt természetes környezetükben. Ennek a terepmunkának a nyomán született a Székely hagyományok – betekintés a romániai székelység kultúrájába című monográfia Pozsony Ferenc, valamint Kinda István néprajzkutatók gondozásában.

A szerzők összesen 20 népszokást, mesterséget és ételkülönlegességet mutatnak be a kötetben. Az 53 percben elkészült film bemutatja a monográfiában megjelentetett, ma is élő népi mesterségeket és hagyományokat. A nézők betekintést nyerhetnek az igazi pityókás házikenyér, írott mézes kalács, a hagyományos pálinka elkészítésébe, ugyanakkor tanúi lehetnek a hagyományos székely lakodalmaknak, farsangolásnak és betlehemes játékoknak. A több mint 2000 példányban megjelent kötet elsősorban a turistákat és a látogatókat célozza meg, és ingyenesen kapható a Tourinfo Irodában.

Kimaradt?