Tompa Gábort köszöntötték a kisvárdai színházi fesztiválon

A Kolozsvári Állami Magyar Színházat negyedszázada irányító Tompa Gábor igazgató-főrendezőt köszöntötték a Magyar Színházak 28. Kisvárdai Fesztiváljának díszelőadása keretében kedden a felső-szabolcsi kisvárosban.

A bukaresti Nottara Színház The New Tennant (Az új lakó) című - Tompa Gábor által rendezett - bemutatója előtt tartott ünnepségen Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, a fesztivál védnöke kiemelte: egy-egy ilyen „valódi reneszánsz ember" vezette társulat és alkotóközösség példáján keresztül látható az a folyamat, amelynek során egy szakmai műhely - a progresszív és kísérletező színház lehetőségeit kihasználva - megtalálja saját hangját és arculatát, és ezzel világszínvonalú terméket hoz létre.

Örülnünk kell annak, hogy a magyar színházművészetre felfigyel a világ, elismerik rendezőinket és dramaturgjainkat - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy ehhez az elismeréshez kiváló alkotói közösségre, tehetséges művészekre és természetesen jó közönségre is szükség volt.

Ez nem egy egyén, hanem egy nagyszerű, állandóan megfiatalodó együttes elismerése - mondta beszédében Tompa Gábor. Az egyetemi oktatóként, színészpedagógusként és költőként is aktív direktor szerint a társulat azt próbálja munkájával tudatosítani, hogy a magyar kultúra egy és oszthatatlan Magyarországon, Kolozsváron és a világban egyaránt.

Az 59 éves főrendező 1990-ben vette át a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezetését, irányítása alatt a teátrum európai hírű színházi műhellyé vált, számos nemzetközi, hazai és anyaországi kitüntetést szerzett és olyan alkotókat vonzott, akiknek köszönhetően az intézményt a szaksajtó mára a legjobb magyar színtársulatként tartja számon. 2006-ban alkotói munkásságáért az Európai Színházi Unió egyéni tagjává választotta, 2008-ban az általa vezetett intézmény is felvételt nyert a színházi unióba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?