Kolozsváron és Tordán koncertezik a Sound Kórus

Június 18-án, szombaton délután 5 órakor Kolozsváron a belvárosi unitárius templomban, június 19-én, vasárnap 13 órakor Tordán a sóbányában tart koncertet az 1994-ben alapított, több nemzetközi díjat nyert bukaresti Sound Kórus. A fiatal zenekedvelőkből álló együttes rendkívüli programmal utazza be az országot.

A Sound a föld alatt elnevezésű projekt a román népi és egyházi kórusirodalom legszebb darabjai közül mutat be mintegy tucatnyit. A körülbelül egy órás program átvezeti a hallgatóságot egy emberi életen, kiemelve annak legfőbb rituális pillanatait, amelyek a művek megszületését ihlették.

A koreográfiai elemeket tartalmazó produkció a születés, a szerelem, a házasság, az egyházi és világi ünnepek, valamint a halál által kiváltott érzelmeket tolmácsolja a kórusmuzsikára jellemző művészi eszközökkel. Az előadáson elhangzik egy Sirató dalcsokor, amelynek egyik darabját Bartók Béla zeneszerző hozta felszínre népdalgyűjtő körútjai során.

A Sound Kórust Voicu Popescu vezeti, aki a Marin Constantin által alapított világhírű bukaresti Madrigálban kezdte pályafutását, majd másodkarmesterként és művészeti igazgatóként dolgozott együtt a 2011-ben elhunyt legendás hírű karmesterrel. Voicu Popescu 2011 és 2014 között a Madrigal vezető karmestere volt, jelenleg a Román Rádió Gyermekkórusát irányítja, amelynek 1988 óta másodkarmestere, 2004 óta vezető karnagya.

A Sound Kórus sikereit több nemzetközi versenyen nyert elismerés tükrözi, egyik legrangosabb kitüntetésük a macedóniai Ohridban 2010-ben megszervezett kórusfesztivál nagydíja. A tordai koncertet a Román Nemzeti Kulturális Alap támogatja. A szombati koncert a június 15-19. között zajló Nyitott kapuk a kolozsvári unitáriusoknál nevű rendezvénysorozat része.

 

Kimaradt?