Indiai író kapta a világ egyik legmagasabb összegű irodalmi díját

Az indiai Akhil Sharma Family Life című regénye kapta idén a Dublinban alapított, 100 ezer euróval járó nemzetközi irodalmi díjat, az International Dublin Literary Awardot.

A nyertes könyv egy nyolcéves indiai fiúról szól, aki családjával az Egyesült Államokba költözik az 1970-es évek végén. A regény az író saját tapasztalataiból is merít, mivel az indiai származású Sharma maga is gyermekkorában vándorolt be Észak-Amerikába - írta a BBC News.

„Különös dolog olyan emberektől elismerést kapni, akiket tisztelek. Zavarban érzem magam ettől a megtiszteltetéstől” - mondta Sharma, aki a díj 21 éves történetében a harmadik amerikai győztes.

Az író jelenleg a New Jersey-i Rutgers Egyetemen dolgozik. Debütáló regényével korábban már elnyerte a PEN/Hemingway-díjat és a New York Times magazin Notable Book of the Year elismerését.

A korábban Impac-díjként ismert, jelenleg az ír főváros által szponzorált elismerés idei jelöltjeire 118 város közkönyvtárai tettek javaslatot, és a győztest végül egy tízes szűkített listáról választották ki.

Ez az egyik legmagasabb összegű - 100 ezer euróval járó - irodalmi díj a világon, bármely nyelven megjelent mű pályázhat rá, csupán annyi az előfeltétel, hogy legyen angol nyelvű kiadása is. A Family Life mások mellett a Man Booker-díjas Marlon James, a Pulitzer-díjas Marilynne Robinson és két elsőkönyves író, Mary Costello és Scholastique Mukasonga egy-egy írását utasította maga mögé.

Kimaradt?