Extrém helyeken is olvastak Csíkszeredában az I. Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásáron

Hétvégén zajlott Csíkszeredában az első alkalommal megszervezett Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásár. Az író-olvasó találkozókat és kiegészítő programokat kínáló rendezvényen 28 könyvkiadó hozta el a köteteit.

Legelőször kilenc évvel ezelőtt vetődött fel az ötlete annak, hogy Csíkszereda könyvvásárnak legyen otthona. Ez 2016-ra megvalósult a városháza támogatásával, a Hargita Megyei Kulturális Központ égisze alatt és a szervezést vállaló Csipor Attila, az Expo Har vezetője összefogásával. Amint a rendezvény megnyitóján Antal Attila megbízott polgármester kiemelte: a nagyvárosokban működő színvonalas könyvünnepek mellett nehéz egy újabbat létrehozni és fenntartani, de reméli, maradandó és jó hangulatú lesz a Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásár.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója a könyvünnep alatti rádiós bejelentkezésében pedig arra mutatott rá: az ötlet felbukkanása óta egy olvasó generáció változott, és Csíkszeredában egymás mellett több olvasókör is működik jelenleg, ahol nem csak olvasó, hanem értő-elemző igény is van a szépirodalmi művekre.

A háromnapos I. Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásáron magyarországi és hazai könyvkiadók jelentek meg. A Szakszervezetek Művelődési Háza két emeletén berendezett standoknál legalább 30%-os kedvezménnyel szerezhettünk be olvasmányt, de akadt stand, ahol már egy lejért is lehetett könyvet vásárolni.

Kiegészítő programokban gazdag hétvégét kínált a vásár. A könyvkiadók író-olvasó találkozói sorában például az derült ki Hubbes László faggatására a vásár egyik vendégétől, Kemény István magyarországi költő, írótól: a 90-es évek óta gyakran járt Kolozsvárra, ahol éppen a jelenlegi könyvvásár meghívottjainak generációja egyetemistaként élt.

A gyerekeket is gazdag könyvkínálat várta – és a pantomimes Pufi, akivel, a kis előadások végén, a gyerekek kirakhatták kedvük szerinti tanulságaikat is: „Olvasni jó, játszani jó!”, vagy „Tanulni jó, szeretni jó!”  A kirakós legfiatalabb résztvevője egy mindössze hét hetes kisbaba volt, édesanyja ölében.

A programok között továbbá volt villámcsődület ésSlamPoetry. Aki pedig épületek tetejéről, vagy szökőkút közepén álló szavalókat hallgatott a városközpontban, percek alatt rájöhetett, hogy a Csíki Játékszín művészeinek „Olvass extrém helyen!” akciója szemlélője. A rendezvények hangulatáról a Sharp Production bemutatója ad érzékletes ízelítőt:

Kapcsolódók

Kimaradt?