Ingyen megnézheti a Csontváry-kiállítást 1100 középiskolás diák

Az ország minden vidékéről, 30 középiskolából ezernél több magyar diák fedezheti fel Csontváry Kosztka Tivadar festőművész csodálatos alkotói világát az RMDSZ, a Communitas Alapítvány és a Csíki Székely Múzeum jóvoltából.

Az RMDSZ csütörtöki hírlevele szerint három partnerintézmény vetélkedőt hirdetett romániai magyar középiskolások számára Csontváry-képek Erdélyben címmel, amelynek célja a festő életművének minél szélesebb körű népszerűsítése, ismertetése. A vetélkedő témája Csontváry Kosztka Tivadar életműve, munkássága, életrajza, valamint a személyét övező legendák, misztériumok. A nyertesek ajándékutazást kapnak Csíkszeredába, ahol megtekinthetik a kiállítást, amelyet május 7-én, szombaton nyitnak meg.

„Rendkívülinek és örömteljesnek tartom, hogy ilyen szép számban sikerült megszólítanunk a középiskolás diákokat, érdekeltté tennünk őket a Csontváry munkásságával való ismerkedés iránt. Oktatási rendszerünknek ezen a szintjén, a szakosodott intézmények kivételével, nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a művészeti nevelésre. Ennek a vetélkedőnek és a hasonló tevékenységeiknek tagadhatatlan a készségfejlesztő szándéka és funkciója, a tanulás mellett pedig tartalmas és izgalmas kikapcsolódási lehetőséget is nyújtanak a diákoknak” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az esemény szervezési feladatait ellátó RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

A politikus rámutatott arra is, hogy a túlzsúfolt órarendben az alaptantárgyak mellett már nem kap helyet a gyermekek értő kultúrafogyasztásra való nevelése, pedig ez fokozottabb figyelmet igényelne. „Az erdélyi iskolásaink körében most már biztos, hogy ismertté vált Csontváry neve. Ezzel is elhelyezzük művészeti tudásuk, és későbbi fogyasztói ízlésük egyik alapkövét” – tette hozzá az ügyvezető alelnök.

Munkácsy, Rippl Rónai alkotásait is megismerhették diákok

Erdély kilenc megyéjéből a várt 30 iskola jelentkezése mellett további öt is benevezett a vetélkedőre. A győztes csapatok az RMDSZ, a Communitas Alapítvány és a Csíki Székely Múzeum jóvoltából ingyen utazhatnak Csíkszeredába, és tekinthetik meg a kiállítást. Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Hargita, Kolozs, Kovászna, Maros, Máramaros, Szatmár megyékből jelentkeztek az iskolák, amelyek diákjai augusztus 20-ig látogathatják meg az egyedi művészeti kaland helyszínét, a Mikó-várban.

A szervezőknek nem ez az első ilyen jellegű rendezvénye: a három partnerintézmény közös tevékenységének köszönhetően 2007-ben Munkácsy Mihály művészetével, 2009-ben a tatárjárás történetével, 2010-ben Egyiptom kincseivel, 2014-ben pedig Rippl Rónai József munkásságával ismerkedhettek meg a romániai magyar középiskolások.

Kapcsolódók

Kimaradt?