Öregek könyve: könyvbemutató a kolozsvári színházban

A szombati, Szilágyi Domokos: Öregek könyve című versfolyama nyomán készült, azonos című előadás bemutatója előtt, május 7-én este fél 8 órai kezdettel kerül sor a kolozsvári színház stúdiójának előterében a Kriterion Könyvkiadónál a  Kolozsvári Ünnepi Könyvhétre megjelenő Öregek könyve című kötet bemutatójára.

A kötet különlegessége, hogy Plugor Sándor grafikái mellett ezúttal két nyelven, magyarul és románul egyaránt olvasható lesz Szilágyi Domokos verse. A kötetet bemutatja H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója, Bánfi Géza fordító, valamint Mihaela Panainte, az előadás rendezője.

40 évvel ezelőtt hagyta el a nyomdát két művész közös munkájának, az akkori műszaki feltételek között jelesen kivitelezett gyümölcse, az Öregek könyve. A kiindulópont Plugor Sándor Sepsiszentgyörgyön élt grafikus művész rajzsorozata képezte, ő szülőfaluja, Kökös öregeiről készített számos grafikai lapot leheletfinom vonalakkal. Ezek láttán, tanulmányoztán indulhatott be Szilágyi Domokos költői műhelyében az a folyamat, melynek eredménye egy közel 700 soros költemény lett. A nagyon szigorúan kiválogatott 20 rajzból és a költeményből állt össze a már említett könyv, a Kriterion Könyvkiadó kiváló könyvgrafikusa, Deák Ferenc vezérletével. A könyv azóta is – tartalma és grafikai kivitele okán – a kiadó egyik meghatározó műve.

Közel négy évtized múltán egy fiatal rendező – Mihaela Panainte – továbbálmodta az Öregek könyvét, így jött létre a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása.

Az Öregek könyvének mostani kiadása, mely a 6. Kolozsvári Ünnepi Könyvhétre jelenik meg, ez előtt az alkotói együttműködés előtt tiszteleg, és idézi fel a 40 évvel ezelőtt elhunyt költőnk és műfordítónk – Szilágyi Domokos alakját” – nyilatkozta H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója a kötetről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?