Kolozsváron mutatják be az Öregek könyve színpadi változatát

Szilágyi Domokos 699 sorból álló versfolyamát, az Öregek könyvét állította színpadra a kolozsvári társulat. Az alkotók a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy a nézők ne szavalatra számítsanak, a produkció nem szavalóest, hanem színházi előadás, díszlettel, jelmezekkel, szöveggel, mozgással - és maszkokkal. 

Szilágyi Domokos és Plugor Sándor 1976-ban jelentette meg az Öregek könyvét, a Kriterion kiadásában. A költő 699 sorát és a grafikus illusztrációit tartalmazó kiadvány valóságos irodalmi esemény volt az akkori Erdély értelmiségi köreiben – idézte fel Visky András. A Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója azt is elmondta az előadás bemutatóját megelőző sajtótájékoztatón: a 699 szimbolikus szám, a nemlét fele haladás lépéseinek számaként is lehet értelmezni. Az Öregek könyve különlegesen nagy hangsúlyt nyer napjaink távlatából, amikor már tudjuk, hogy Szilágyi Domokost együttműködésre bírta-kényszerítette a Szekuritáté, és a költő a halálban látta a kiutat: öngyilkos lett a Kolozsvár melletti Hója erdőben.

Az Öregek Könyve színpadi változatának rendezője, Mihaela Panainte azonban arról számolt be, hogy mindezek tudatában sem foglalkoztatta a költő tragikus vége a darab megrendezésekor. A produkció, akárcsak a képzőművész-költő szerzőpáros eredeti könyve: meditatív felkészülés a halálra, amelyhez elengedhetetlen a gyerekkor megidézése, a kezdetekhez való visszatérés is.

A darabban játszó két színész – Dimény Áron és Sinkó Ferenc – távolról sem nevezhető öregnek, de a rendezőnő szerint erre nincs is szükség, hisz az öregség és főleg a másvilágra való készülődés nem a testi kortól függ, inkább egy lelkiállapot. A színészek munkáját két koreográfus segítette: Györgyjakab Enikő és a francia Yves Marc.

Szöveg, látvány, hang és mozgás rétegesen építi fel a végső produkciót, mondta Dimény Áron, Sinkó Ferenc pedig arról beszélt, hogy mindennek a végén nagyon áldásosan hatott Yves Marc tiszta feje és a „takarítás”, amit végbevitt, hogy pontos és átlátható legyen a végeredmény. „A szöveg jellege miatt nagy volt a veszély, hogy szavalattá válik a produkció: márpedig mi nem szavalóestet akartunk, hanem színházi előadást” – idézte fel Dimény. Sinkó Ferenc arról a szoros kapcsolatról beszélt, amely kialakult közöttük a próbafolyamat során. „Nagyon jó ember és nagyon jó színész – jellemezte kollégáját –, és mostanig nem volt lehetőségem ilyen szoros együttműködésben dolgozni vele. Most úgy érzem, örökre nyomot fog hagyni bennem ez a tapasztalat.”

Az „életszilánk”-szerű díszletet és a jelmezeket Carmencita Brojboiu tervezte, munkáját Varga-Járó Ilona különleges maszkjai egészítik ki. A szövegen Balázs Nóra dramaturg dolgozott a csapattal, Şerban Ursachi zeneszerző pedig különleges hangzásvilágot teremtett az előadáshoz.

Visky András szerint Kolozsvár színházlátogató közönsége nagy érdeklődéssel várja a bemutatót, annál is inkább, mert a poéma szerzője, „Szisz”, vagyis Szilágyi Domokos annak idején az erdélyi magyar közösség Franҫois Villon-szerű figurája volt.

Az Öregek könyve bemutatója szombaton, május 7-én lesz a Szamos-parti Stúdióteremben, az előadás következő alkalommal 11-én, szerdán játssza a társulat. 

Kimaradt?