Kizárták Romániát az idei Eurovíziós Dalfesztiválról

Nem vehet részt Románia az idei Eurovíziós Dalfesztiválon, mert a román köztelevízió (TVR) nem fizette ki 16 millió svájci frankos adósságát az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU).

Az ország kizárását a versenyről pénteken jelentette be honlapján a dalfesztivált szervező EBU. A közlés szerint a TVR nem kapja meg rendezvény közvetítési jogát, és elveszítette az EBU-tagsággal járó más közvetítési jogokat (közöttük fontos európai sporteseményekét) is. 

A TVR adósságának törlesztési határideje április 20. volt. „Sajnálatosnak tartjuk ezt a döntést. Csalódottan vettük tudomásul, hogy a román kormány válasz nélkül hagyta az adósság rendezésére vonatkozó kérésünket. (...) A TVR tartozása szervezetünk anyagi stabilitását is veszélyezteti" – írta közleményében az 53 ország 76 televízióját tömörítő EBU.

Jon Ola Sand, az Eurovíziós Dalfesztivál igazgatója közölte, hogy a svéd köztelevízió a román fellépő produkciójával együtt próbált az elmúlt hetekben. A programváltozás kapcsán kijelentette, hogy egy ilyen késői változás "kissé bomlasztóan hat", de arról biztosította a közvéleményt, hogy nem fog kedvezőtlenül kihatni a dalfesztiválra.

Mint ismert, a TVR-t már a múlt héten figyelmeztette arra az európai szervezet, hogy az elmúlt nyolc évben felhalmozott tartozásai miatt kénytelenek lesznek kizárni Románia képviselőjét az Eurovíziós Dalfesztiválról, sőt a közvetítés jogát sem kapja meg az ország. 

A TVR 10 millió euróval tartozik az EBU-nak. Idén januárban a köztelevízió kifizette a 2008 és 2012 között felhalmozott 250 ezer adósságot, ám a köztelevízió közölte, hogy ennél többet már nem tud törleszteni. 

FRISSÍTÉS: Nincs esély arra, hogy Románia mégis részt vegyen az idei Eurovíziós Dalfesztiválon - ezt maguk a szervezők erősítették meg. Ha Románia ki is fizeti az adósságát és ha vissza is kerül a Európai Műsorszolgáltatók Uniójába, a verseny előkészítéséhez már nincs elég idő. A szervezők elmondták, nem tárgyalnak más tévécsatornával a műsor közvetítéséről.

Dan Suciu, a kormány szóvivője pénteken elmondta, hogy a kabinet nem találta meg a törvényes módját a pénz átutalásának, ugyanis ha a kormány kifizette volna az adósságot, megsértette volna a versenyszabályokat, és más televíziók emiatt feljelentik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?