Szent György Napok: kezdődik a fesztiválhétvége!

Az idei Szent György Napok színházi, irodalmi és zenei rendezvényekben gazdag kulturális hete után pénteken kezdődik a három napos szabadtéri fesztiválhétvége, amely a város új főterén és számos már hagyományos helyszínen kínál szórakozási lehetőséget a sepsiszentgyörgyieknek és idelátogatóknak.

A városközpontban már épülnek lacikonyhák, kirakodni készülnek a kézműves vásárosok, rendezik a városnapi turisztikai kiállítás helyszínét és építik a színpadokat is, újra ünnepibe öltözik Sepsiszentgyörgy, ahol 25. alkalommal szerveznek városünnepet, amely Erdély egyik legrégebbi és legnagyobb ilyen rendezvénye.

Az elmúlt 25 év vicces történetei

A jubileumi alkalomra a szervezők a kulisszák mögé is betekintést engedtek, ugyanis a színház büfében sorra került találkozón jelen voltak a városnapok ötletgazdái, régebbi és jelenlegi szervezői, akik jó hangulatú nosztalgiázásának csak az időkeret szabott határt hiszen a meghívottak még órákig tudott volna mesélni jobbnál jobb sztorikat.

Veres Nagy Tímea, a Városimázs iroda munkatársa, aki a moderátor szerepét is bevállalta rámutatott, hogy amikor kutakodni kezdett a városnapok története, történelme után, mindenféle izgalmas és vicces történettel találkozott. Gheorghe Tatu egykori alpolgármester úgy emlékszik: az 1990-es marosvásárhelyi események után fogalmazódott meg a gondolat, hogy egy olyan ünnepet szervezzenek, amely összefogja, és nem szétválasztja a város magyar és román lakosságát.

Innen aztán elkezdődött az emlékek felidézése a fortyogói marhavásárról leszedett, majd Szent György-napi lobogóvá „előléptetett” zászlókról, a jóemlékű Kónya Ádám tanár úr által kézzel kivágott makett szerint, szájjal fújt festékszóróval kirajzolt címerekről, de előfordult, hogy a kakasütésre hozott állatokat a polgármesteri hivatal kapusszobájába „szállásolták el”, idézte fel Czimbalmos Kozma Csaba egykori alpolgármester, városgazda.

Csutak Tamás és Vajda Zsigmond az 1992-ben szervezett Gáll Lajos futónapot idézték fel, ahol olyanok is részt vettek, akik még együtt versenyeztek az egykori olimpikonnal. Ördög Lajos a városnapi expók szervezője felidézte, hogy 1993-ban fagylalttal köszönték a  Györgyöket és, hogy 1994-ben a vásárban kutyaólakat és sírköveket kínáltak.

Többen említették az első városnapi tűzijátékot, sztoriztak a hullarészeg sztárvendégekről, és felelevenítették az STV parádés teljesítményét, amely minimális technikával és néhány elhivatott, lelkes emberrel, hét éven át élőben közvetítette a városnapok eseményeit, és ezzel is hozzájárult ahhoz, hogy az akkor még háromnapos esemény valóban az egész város ünnepe lett.

Dancs Zsolt felidézte a városnapok 2003-as bővítését, amikor egyhetesre „nyúlt” a rendezvény, de szólt az első nagy nemzetközi sztárcsapat, a Smokie körüli hisztériáról, Grubisics Levente az 550 kilogrammos torta történetéről  beszélt.

Ugyanakkor Ütő Gusztáv és Toró Attila bemutatták a Szent György Napok korábbi jelképeit és zenei szignóját, mi több, előkerült egy Kobzos Kiss Tamás által adományozott 17. századi Szent György-dal, amely akár a városnapok himnusza is lehetne.

Városközponti nyüzsgés és múzeumkerti nyugalom

A találkozások ünnepeként is hirdetett Szent György Napok idei kiadásának fesztivál hétvégéjén többek között olyan előadók lépnek színpadra mint Ferenczi György és a Rackajam, a Pokolgép, a Karthágó, a Balkán Fanatik, Andra, a Vunk és a sepsiszentgyörgyi Black Velvet zenekar is.

A Szent György Napok zárónapján, április 24-én, vasárnap a főszínpadon a népszerű, Sepsiszentgyörgyön élő jazz-énekesnő, Luiza Zan koncertezik. Azt követően a többszörös Grammy-díjas, különleges énekhangú Bonnie Tyler lép színpadra, majd a Zenevonat nevű együttes LGT repertoárjával zárja a városnapokat. A zenekar az LGT együttes tagjaiból áll, Presser Gábor kivételével. Az idei Szent György Napokon elmarad a tűzijáték, helyette lampionokat eregetnek majd.

A városközponti nyüzsgéstől távol bensőséges hangulatot és tartalmas programot kínál idén is a Székely Nemzeti Múzeum Kultúrkertje, ahol három nap alatt színpadra lép többek között a Musica Profana, amely régizene koncerttel örvendezteti meg közönségét, de megnézhetik a Szellő Táncegyüttes és Vaszi Levente előadását és a Magony Jazz Quartet, a Transilvanian Wind Ensemble, az Evilági együttes, a Tükrös zenekar, a Tárkány Művek koncertjeit vagy a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Magyaroké című műsorát, Samu Imola és barátai vagy az Ektar együttes koncertjét is, emellett finom borokat kóstolhatnak.

Ifjúsági udvar ígéretes programokkal

Kreatív, színes és ígéretes programokkal vár idén is mindenkit a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) és az Ecou Ifjúsági Egyesület szervezőcsapata, akik 8. alkalommal gazdagítják a Szent György Napok programját. A sepsiszentgyörgyi Városháza udvarán berendezett Ifjúsági Udvarban gondoskodnak arról, hogy mindenki megtalálja a hozzá közel álló programokat és jól érezze magát.

A rendezvényt a péntek déli hagyományos és látványos sárkányos felvonulás indítja, amelyet a hivatalos megnyitó, a Saint George's Got Talent elődöntője és a Business Café követ. Az esti órákban Vunk és Balkán Fanatik közönségtalálkozóra kerül sor, majd kezdetét veszi a fergeteges hétvégi buli. Fellép a PinceBand, az Yvette és a vámpírok, majd a lemezjátszók mögül Dj BRNY felel a party hangulatáért.

Szombaton lesz Kreatív kuckó, műhelymunka, de itt állomásozik a Sapientia Csíkszeredai Kara, akik A legújabb trendek a társadalomban témában tartanak interaktív előadást. Ezt követően sporteseményekre kerül sor, lesz sakkverseny és pingpong bajnokság is, majd kulturális programpontok színesítik az eseményt, ugyanis fellép az Ibolya néptánccsoport és a Kék Virág néptánccsoport. Az esti órákban Andra közönségtalálkozóra kerül sor, majd András Előd és Molnár Arnold egyéni humor előadásukkal nevettetik meg a jelenlevőket. A szombat estét a magyarországi Margaret Island és Lotfi Begi koncert zárja, akik a Double Rise összművészeti fesztivál WarmUp turnéjának keretén belül lépnek fel az Ifjúsági udvarban.

A vasárnap idén is a hagyományoké. Az Ifjúsági Klub Újfaluért Egyesület szervezésében hagyományos népi játékokat lehet kipróbálni, amelyet a második vidéki ifjúsági kórustalálkozó követ a Harmónia Egyesület szervezésében, majd az EVS Önkéntes Karaván állomásozik az Ifi Udvarban. Ezután Snaps&Luiza Zan közönségtalálkozóra kerül sor, amelyet az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Ifjúsági szervezetek órája követ, ahol az ifjúsági szervezetek tagjai egy interaktív kerekasztal beszélgetésen vehetnek részt. Ezt követően fellép a Művészeti Népiskola Szaxofon Quartettje és a kolozsvári Whisperblast. Vasárnap este a Saint George’s Got Talent döntőjén kiderül, hogy ki bizonyult idén a legtehetségesebbnek. Mindez közel 200 önkéntes segítségével és több civil szervezet közreműködésével valósul meg.

Utcazenészek biztosítják a jó hangulatot

Idén is része a Szent György Napoknak a SUF, a Szentgyörgyi Utcazene Fesztivál, amely úttörő szerepet játszott abban, hogy Romániában meghonosodott ez a műfaj. A hetedik alkalommal megszervezett rendezvényt az idén is az Erdélyi Rendezvényszervező Iroda (ERSZI) szervezi. A S.U.F. célja, hogy valami újat adjon, nem a megszokott, dübörgős fesztivál hangulatot, hanem valami szolidabb, emberközelibb élményt. Kihívás ez a zenészeknek is hisz, ha nem nyerik meg a hallgatóság tetszését, a közönség egyszerűen tovább megy.

Két állandó helyszínen: a Testvértelepülések utcájában és a Mesterségek nagyvásárában péntektől vasárnapig, 14:30-tól 17 óráig tíz zenekar muzsikál, 15 perctől egy órás váltásokban. Ezek a Zsili mesél, Farkas Tamás (HU), Mr. Szobi (HU), Spontán, The Fairies Irish Dance, Wyq – Thor (HU), Váry László (HU), The Crazy Plumbers, Minestrone Band és a Mandula Duó.

Miénk itt a tér

A városnapok fesztiválhétvégéjén Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülete idén is megszervezi a Testvérmegyék és városok utcáját. A Kós Károly utca 4 szám alatti tágas udvarban pénteken, 11 órától Tamás Sándor, megyei tanácselnök, Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Tischler Ferenc, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere nyítja meg a rendezvényhelyszínt.

A testvértelepülések és testvérmegyék belakják közösségi teret, gasztronómiai ínyencségekkel, kézműves portékákkal, borkóstolóval és idegenforgalmi ajánlatokkal csalogatják a látogatót és teret biztosítanak a bemutatkozásnak és a kötetlen ismerkedésnek.

kARTa Session az alternatív fesztivál

A Szent György Napok 25. kiadásán három helyszínen kínál alternatív programokat a Tone Troopers Egyesület: a cél elsődlegesen tartalom alapú kulturális élményszerzés, a buli csupán kívánatos mellékhatás – vallják a szervezők.

Páll Gecse Ákos szervező szerint arra törekednek, hogy alternatív kulturális eseményekkel európai fesztiválérzetet keltsenek. Tavalyhoz képest változott a beltéri rendezvények helyszíne: csütörtökön és vasárnap a Hostel, pénteken és szombaton pedig a Kolcza vendéglő lesz az éjjeli rendezvények helyszíne.”

A rendezvénysorozat kiemelt színtere marad továbbra is a kARTa Valley – a Bod Péter Megyei Könyvtár mögött található völgy, illetve a kazánház épülete: az előbbi szabadtéri koncertek helyszíne lesz, az utóbbi elsősorban képzőművészeti színhelyként működik majd. A romgaléria funkciót betöltő kazánház is átváltozik: a nagyobb felületeket két brit, illetve két bolgár graffitiművész dekorálja, az épület belsejét pedig sepsiszentgyörgyi művészek festik újra.

Újdonság, hogy az  állandó gyerekprogramokat itt igazán kreatív alkotói folyamattal kötik össze: a gyerekek a mennyezethez erősített hámban hintázhatnak, miközben a földre helyezett kartonokon pingálnak. Az így létrehozott alkotásokból később a Tein Teaházban nyílik kiállítás, illetve ugyanitt kap helyet a péntek és vasárnap közt progresszívan átalakuló, Rain is falling/Esik eső címet viselő installáció is.

A kARTa Session zenei programjain kívül slam poetry workshop és bajnokság is zajlik majd. A 2016-os kARTa Session fellépői közt nemzetközi és helyi előadók is szerepelnek. Kiemelt fellépő a zenei sokszínűségéről ismert DelaDap együttes, amelynek a szervezők a főszínpadon adtak helyet. A kARTa Session további fellépői: Zenit Incompatible (HU), Adam Dolph (HU), DSH (HU), Age-B (HU) Impro-Víziók 2.2, Bujdosó Trió (HU), sZempöl Offchestra, Smoothnoise, Beast, Riya (UK), Grid, Enevel, Beatvándor, SoulClap Budapest (HU), A/T/O/S (BE), Moonlight Breakfast (RO-AT), Lohn Jennon, küb_beat, Mafia Kiss (UK), Inflex, Kvark, Prezeng, Conquering Lion (MK) Werkha (UK).

Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek tere

A városnapok keretében a kicsiknek szól a „Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek tere”, amelyet a Gyulafehérvári Caritas szervez hétvégén, a Bodok szálló előtti téren. A résztvevők ügyességi próbákon szerzett betűkkel különböző alkotóműhelyeken vehetnek részt, így például: szobrászkodás, textilfestés és varrás, fotóműhely, drótból hajtogatás, fodrászat, tetováló műhely, valamint legó műhely, de lesz babasarok és kamaszoknak is szerveznek társasjátékokat. 

Ezen kívül a Kultúrkertben reneszánsz kori foglalkozás és játékok lesznek a Pörgettyű Egyesület vezetésével, szombaton 17 és vasárnap 15 óráig. Ugyancsak ott, szombaton íjászat lesz gyerekek a Tiszafa Egyesület vezetésével (a program 14 órakor zárul) és mesetáncház is lesz 16 órakor.

Az Olt-menti gyermekpark nem a Szent György Napok része

A Szent György Napok szervezői felhívják a figyelmet arra, hogy a városnapok alatt, az Olt-parti körforgalom mellé magánterületre települő gyermekpark nem a Szent György Napok része. Ugyanakkor meghallgatva a lakosság visszajelzéseit idén ismét lesznek vidámpark jellegű játékok a Sugás Áruház és a volt Bodok szálló szomszédságában, viszont az Olt-melletti rendezvénytől, akárcsak a tavaly, elhatárolódnak a szervezők.

Forgalomkorlátozás és ingyenes parkolás

A Szent György Napok miatt Sepsiszentgyörgy belvárosában korlátozták a forgalmat, így lezárták az autós forgalom számára a Kossuth Lajos utcát, a Szabadság utcát, a Gróf Mikó Imre utcát, valamint a 1918. December 1. utcának a Kossuth Lajos utca és a Nicolae Bălcescu utca közötti szakaszát. Lezárják továbbá a kézműves vásárnak otthont adó Kós Károly utcát, a Kórház utca és Gyár utca között. Ezen a szakaszon már hétfő reggel 7 órától lehet közlekedni autóval a többi lezárt területen április 25-én 12 óráig visszaáll a forgalmi rend. Mindvégig lehet majd közlekedni az Olt utca – Csíki utca, illetve a Kórház utca – Kriza János utca vonalon.

A szervezők kérik a sepsiszentgyörgyieket, hogy ezekben a napokban, ha nem feltétlen szükséges, ne használják személygépkocsijaikat. Ugyanakkor a Szent György Napok ideje alatt kedd reggelig ingyenes a parkolás a város egész területén.

Mobilalkalmazással böngészhető a Szent György Napok programja

A FestivApp mobilalkalmazáson belül elérhető a Szent György Napok programja. Az alkalmazást kolozsvári egyetemisták készítették a Codespring Mentorprogram keretein belül. A mobilapplikáció segítségével a résztvevők napi lebontásban, időpontok szerint rendezve láthatják az eseményeket, szűrhetik ezeket helyszínek és kategóriák szerint, valamint kereshetnek előadáscímek és előadók alapján.

Az események leírása mellett egy térképen megtekinthetik a helyszíneket és útbaigazítást kérhetnek ezekkel kapcsolatban. Kedvencnek is jelölhetnek eseményeket, és ezekről értesítést kapnak a kezdési időpont előtt. Ehhez hasonlóan a szervezők hírekről, esetleges programváltozásokról értesítéseket küldhetnek. Az alkalmazás legfontosabb tulajdonsága, hogy általános: több rendezvény programját képes menedzselni. A mobilalkalmazáson belül lehetőség van a rendezvények közötti váltásra, ezen kívül a szervezők külön, a saját rendezvényükre testreszabott változatokat is igényelhetnek.

Az alkalmazás androidos telefonokra tölthető le a Google Play áruházból. A városnapok részletes programja ugyanakkor megtekinthető a www.szentgyorgynapok.ro honlapon vagy az 5 lejért árusított műsorfüzetben, amely egyben tombola is, összesen közel 4000 euró értékű kirándulásokat, nyaralást lehet nyerni.

Kapcsolódók

Kimaradt?