A művész, aki tűzzel és lánggal formálja munkáit

Madarassy István ötvös-szobrászművész jelenlétében nyitották meg az alkotó Tűz és láng által című kiállítását április 18-án, hétfőn a nagyváradi római katolikus püspöki palota előcsarnokában.

Hagyomány, hogy évente egy-két kortárs képzőművész tárlatának adjon otthont a püspöki palota, fontos azonban, hogy az alkotások a keresztény értékrendet tükrözzék, mondta bevezetésképen Lakatos Attila egyházmegyei referens. Madarassy István tárlata a királynők városából, Veszprémből érkezett Nagyváradra, ahol a 25. Festum Varadinum alatt és után, legalább június végig megtekinthető marad.

A Festum Varadinum az értékek felmutatását, továbbadását és cseréjét is jelenti és ezek az értékek mindannyiuné, mondta Böcskei László római katolikus megyéspüspök, aki az értékeket egy terített asztalhoz hasonlította, melyből mindenki részesülhet. A tárlat nyitottságot, belső érzékenységet igényel, hiszen a szentek alakja mellett a mindennapi élet is megjelenik, számára azonban a kiállított alkotások közül Noé bárkája az, amely a béke szövetségét jelképezi, mely rámutat a kérdésre, hogy hol is keressük a helyünket az értékek asztalánál.

Huszár István alpolgármester örömét fejezte ki, hogy az anyaországiak egyre nagyobb részt vállalnak a Varadinumból, hiszen ez a tárlat Veszprémből érkezett, a szintén hétfőn megnyitott Ybl Miklós-kiállítás Berettyóújfaluból, és Székesfehérvárról is várnak vendégeket az ünnepi héten. Madarassy István és alkotásait Balla Tünde egyházmegyei referens méltatta, külön kiemelve, hogy a művész nem agyag vagy gipsz öntőformákat használja szobrai elkészítéséhez, hanem azokat hegesztőpisztollyal, kézi erővel készíti el.

„Fogadják annyi szeretettel, amennyi szeretettel hoztam” – mondta Madarassy István, aki felidézte, hogy míg 1999 és 2001 között a Kolozsvári Magyar Operánál dolgozott, egyetlenegyszer állt meg Nagyváradon. Azóta szerette volna, ha kiállítása lehet Szent László városában, erre pedig most kapott lehetőséget a Jóistentől, fogalmazott a budapesti alkotó, aki az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?