Egy hétig volt Kolozsváron humorvásár

Egy héten át nevettetett/untatott/mulattatott/keserített el az idei Erdélyi Humorfesztivál, amelyet „a 7 poénja” szlogennel szerveztek Kolozsváron. Az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége és a Comedy Company közös rendezvénysorozata az eddigieknél több poént gyártott, de igazán jó csattanokból nem lett több az idei rendezvényen.

Bemelegítésképp filmekkel indult a hét. Rövidfilmeket, animációkat, majd Hadházi László és Kiss Ádám vígjátékát, a Dumapárbajt tekinthette meg a humoréhes közönség. Mielőtt a rendezvény első dombjaira felhágott volna, elérte mélypontját: a Gruppen Hecc Migráncs vagyok, nem piskóta! kétbites produkciója „migráncsmentes új évet” jókívánságával a szilveszteri kabaré időpontjában – és szintjén – felejtette magát.

A januárban elhunyt Hazug Pistára szerdán emlékezett Berecz András mesemondó, majd bárki számára elérhető mikrofont szereltek fel, hogy ha ríme van, azt ossza meg az érdeklődő közönséggel.

A poéngyár csütörtökön indult be igazán. Előbb óvatos léptekkel, a Somolyák viccmondó-versenyen, még csak a 97-es Móricka összes zsidó-, cigány- és szexista viccét egybegyűjtve – szintén szabadjára hagyott mikrofon előtt –, délután pedig megérkezett a hét sztárja, a humor fővédnöke, a szórakoztatás és pozitív hozzáállás pápája: a baróti Star TV mindenese. Sanyika táncolt, énekelt, nyakkendőt kötött, és ha kellőképpen elcsendesett a közönség, megszólalt időnként. Elmondta például kedvenc viccét: "Miért mondunk rövid vicceket a szőke nőknek? Hogy ne felejtsék el a poént."

Pénteken a fesztivál elért csúcspontjára, de ismét alulról indult. Kun Zsolt penészes poénjait annyira ismerhette a közönség, hogy súgógépként segíthetett volna, ha elakad az untig ismert történetek felmondása közben. György Botond fél lábbal gyergyói, féllel kolozsvári levegőt hozott magával, így tudtuk meg, milyen az, ha kapatos utas segíti az utasokat a megállók bemondásával: „sörkórház, gyerekgyár…”.

Felméri Péter és Dombovári István hozta ismert formáját, előbbi megmászta az abszurditás csúcsait megszokott tempójában és szerethető stílusában (az űrkutatástól az evolúció témájáig mindenről – is – beszélt), utóbbi a már ismert történeteit mesélte el abban a reményben, hogy sem Schobert Norbi, sem az urológusa nem várják az épület előtt. A hétvégén fellépett Kovács András Péter és a korábbi szervezőpáros, a Szomszédnéni Produkciós Iroda, Zsók Levente, a Comedy Company és mások.

Turnéra készülnek

György Botod főszervező érdeklődésünkre elmondta, idén igyekeztek nem csak hagyományos fellépéseket beilleszteni a programba, hanem bővíteni a kínálatot az egyhetessé nyúlt fesztiválon. Ezúttal csak Kolozsváron zajlottak rendezvények, a jövőben sem tervezik másként, viszont kárpótolják a többi várost: ősszel turnét szerveznek, hogy elvigyék a humort Erdély minden sarkába.

Kapcsolódók

Kimaradt?