Tavasszal indul az Euronews magyar adása

Azért indít jövő tavasszal magyar nyelvű adást a euronews, mert Magyarország az elmúlt időben gyakran került az érdeklődés középpontjába, és a hírcsatorna ott szeretne lenni, ahol a fontos dolgok történnek - mondta Michael Peters, az európai nemzetközi hírtelevízió elnöke az MTI-nek adott interjújában kedden.

petersKiemelte, az országban történő változások gyakran szerepelnek az aktuális hírek között, sokakat érdekelnek Európában az itteni reformok. A euronews pedig jelen akar lenni az érdekes eseményeken, ezért döntöttek úgy, hogy Magyarországon szerkesztőséget állítanak fel - mutatott rá. Hozzátette, az év végén is azért indítják el görög nyelvű adásukat, mert a dél-európai ország nagy figyelmet kap mostanában.

Hangoztatta, jó közszolgálati médium akarnak lenni, és az objektivitáshoz hozzátartozik, hogy lehetőleg minél kevesebb hírt vegyenek át másoktól, és minél több beszámolót készítsenek el saját maguk. A többi nemzetközi hírcsatornához képest is az lehet az előnyük, hogy a helyszínről tudósítanak majd a magyarországi eseményekről - tette hozzá.

Meglátása szerint a magyar nyelvű adás ahhoz is hozzájárulhat, hogy a közép-európai régió hangsúlyosabban jelenjen meg a műsoraikban. Márpedig Magyarország fontos ország ebben a térségben - mondta. Hangsúlyozta, természetesen minél több országra ki szeretnék terjeszteni a működésüket, így más közép-európai államokra is - legközelebb Romániában kezdhetik meg tevékenységüket.

Bár az embereket általában jobban érdeklik a helyi hírek, és gyakran úgy gondolják, fontosabb, hogy mi történik a saját országukban, mint a világban, ha a saját nyelvükön szólnak hozzájuk, sikerülhet felkelteni az érdeklődésüket a külföldi hírek iránt - vélekedett. Hozzáfűzte: a euronews közszolgálati csatornaként küldetésének tekinti, hogy megmutassa és elmagyarázza az embereknek, mi történik a világban.

A magyar adás elindítását az Európai Unió anyagilag is támogatja, de - mint mondta - az EU célja ezzel nem az, hogy növelje a népszerűségét az országban, hanem hogy az emberekkel jobban megértessék az uniós ügyeket. Az EU azért pártolja a magyar nyelvű adást, mert a hírcsatornát jó eszköznek tartja az EU működésének bemutatására és az európai identitás erősítésére.

Michael Peters szerint mivel kevés átfedés lesz a euronews és a magyar hírcsatornák témái között, az igazi versenytársai nem a helyi televíziók, hanem a CNN, a BBC és más hasonló nemzetközi hírcsatornák lesznek.

A euronews elnöke arra is kitért, hogy bár a honlapjuk és a webrádiójuk is fontos, egyelőre a televízió a legfontosabb hírközlési felület. Nem tudni, hány évig marad ez így, de jelenleg ez a helyzet - mondta Michael Peters.

Kimaradt?