Bonnie Tyler, Luiza Zan és a Zenevonat a Szent György Napokon

Bonnie Tyler, Luiza Zan és az LGT legendás zenészeiből álló Zenevonat együttes fellépése zárja az idei Szent György Napokat - jelentették be a szervezők. Erdély András, a 25. sepsiszentgyörgyi városnapok szóvivője sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra az újabb fellépőket.

A Szent György Napok zárónapján, április 24-én, vasárnap a főszínpadon a népszerű, Sepsiszentgyörgyön élő jazz-énekesnő, Luiza Zan koncertezik. Azt követően a többszörös Grammy-díjas, különleges énekhangú Bonnie Tyler lép színpadra, majd a Zenevonat nevű együttes LGT repertoárjával zárja a városnapokat. A zenekar az LGT együttes tagjaiból áll, Presser Gábor kivételével.

Mint ismert, az április 16-24. között zajló városnapokon fellép többek között a Pokolgép, a Karthágó, a Balkán Fanatik, Andra, a Vunk és a sepsiszentgyörgyi Black Velvet zenekar is. Az idei Szent György Napokon elmarad a tűzijáték, helyette lampionokat eregetnek majd - mutatott rá Erdély András.

A Szent György Napok nyitókoncertjére április 16-án 19 órától a Krisztus Király templomban kerül sor, ahol Bogányi Gergely magyarországi zongoraművész koncertezik az űrzongorának is nevezett hangszerén. A kulturális héten fellép még a Nagyváradi Állami Filharmónia Michael Haydn kamarazenekara, Ada Milea és Rákász Gergely.

A sajtósok is zenélnek

A Szent György Napok kulturális hetének programját színesíti még a háromszéki újságírókból álló PressTones – Független Sajtózenekar koncertje. Az újságíró zenekarban mások mellett a Maszol tudósítója, Kovács Zsolt basszusgitározik, de zenélnek a Székely Hírmondó, a Háromszék napilap, a Sláger Rádió és a Sepsi Rádió újságírói és nyomdászai is.  

Színházi előadásból sem lesz hiány

A kulturális héten négy hazai és egy magyarországi színházi társulat hét előadással mutatkozik be. A sepsiszentgyörgyiek láthatják a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Bartis Attila Rendezés című produkcióját, a Veszprémi Petőfi Színház Örkény István a Kulcskeresők című vígjátékát mutatja be, a Nagyváradi Szigligeti Színház Csiky Gergely a Buborékok című előadását hozza a városnapokra, míg a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Hattyúdal című produkcióját. Fellép továbbá Berecz András a Láttam a holdat előttem című előadóestjével. A produkciókra már lehet jegyet váltani a kulturális szervezőirodában, vagy a jegymester.ro honlapon.

Átalakul a Kultúrkert

Idén átalakul a Székely Nemzeti Múzeumban berendezett Kultúrkert - jelentette be Varga Mihály. A múzeum igazgatója a sajtótájékoztatón kifejtette: „száműzik a múzeumkertből a rockzenét” és helyette autentikus, archaikus táncház-zene, régizene és klasszikus zenei előadásokra kerül sor. Céljuk ugyanakkor, hogy a Kultúrkert látogatói felkeressék a múzeum kiállításait is.

A kultúrkerti színpadon délelőttönként gyerekelőadások lesznek, délutánonként pedig többek között a budapesti Musica Profana, a Tükrös együttes és Magony-Kovács Ferenc, Vaszi Levente, a Transylvanian Wind Ensemble, az Evilági együttes és a Tárkány művek koncertezik, de fellép a Hargita Táncegyüttes, Samu Imola és Barátai, valamint az Ektar Quintet is.

Varga Mihály elmondta, a múzeumkertben idén is lesz borudvar is, igaz, a borászok most egy újabb helyszínt kerestek, így a „klasszikus” borudvar az Olt utcába költözik.

A kortárs irodalom sem fog hiányozni

Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója elmondta: továbbra is fő célnak tekintik, hogy a kortárs irodalmat hozzák közel a közönséghez, kiemelten a fiatalokhoz, és ennek a törekvésnek jó környezetet biztosítanak a Szent György Napok.  A könyvtárban többek között Szegő János magyarországi kritikus beszélget három szerzővel: Marnó Jánossal, Kiss Noémivel és Bartis Attilával.

Péczely Dóra magyarországi szerkesztő, kritikus, a Tilos az Á kiadó vezetője három kortárs írót visz el három iskolába: Kemény Zsófit a Mikes Kelemen Elméleti Líceumba, Laboda Kornélt a Plugor Sándor Művészeti Líceumba és Nényei Pált a Székely Mikó Kollégiumba.

Emellett a könyvtárban bemutatják még Gergely Edó Monyónyár című könyvét, és lesz közönségtalálkozó Lucian Dan Teodorovici jászvásári és Daniel Bănulescu bukaresti, magyar nyelvre is fordított írókkal, valamint Jeney Zoltán, Havasi Attila, Györei Zsolt magyarországi írókkal, költőkkel.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?