Művész-pedagógusok kiállítása Marosvásárhelyen

Hatvan képzőművész állított ki Marosvásárhelyen a Bernády Házban, valamennyien pedagógusok, tanárok, vagy valamiképpen kötődnek az oktatáshoz. A tárlat az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesülete (EMME) szervezésében jött létre.

Másfél évtizedes megalakulás óta első alkalommal mutatkozott be Marosvásárhelyen az EMME, ami azért is figyelemre méltó, mert a kolozsvári székhellyel működő egyesületnek számos marosvásárhelyi képzőművész is a tagja. A hatvan alkotó – közöttük Hunyadi László, Kákonyi Csilla, Forró Ágnes, Székely Géza, Bordi Margit, Nagy Endre, Kozma Rozália, Czirjék Lajos, Gergely Erika, Horváth Gyöngyvér, Palkó Ernő, Eperjesi Noémi, Kentelki Gábor – más-más korosztályt képvisel, más-más stílusban alkot, van, aki grafikával jelentkezett, más olajfestménnyel, pasztellel, kompozícióval, szoborral vagy kisplasztikával. Az egyesületet annak vezetője, Székely Géza ismertette a megnyitón, aki röviden elmondta azt is, hogy Csíkszeredában alakult meg 2000 áprilisában, majd Kolozsváron gyökerezett meg. Többnyire Kolozsváron állítanak ki, de Besztercén és Tordán is volt már tárlatuk.

A két hétig Marosvásárhelyen látható kiállítás címe: Fény és talaj. A kiállítások mindig egy-egy témát ölelnek körül, mert így könnyebben jön létre a kapocs az emberek között, az alkotók pedig könnyebben tájékozódnak az elvállalt feladatok kivitelezésekor. A fény úgy is értelmezhető, mint életerő, ami nélkül a talaj nem terem, de fény nélkül semmi nincs e földön, se élet, se fejlődés – hangzott el a megnyitón. Nagy Miklós Kund házigazdaként méltatta a tárlatot, rámutatva annak újszerűségére, arra, hogy a marosvásárhelyiek újabb képzőművészeti műhelyt ismerhetnek meg. Az EMME legidősebb tagja a 94 éves Gedeon Zoltán Kolozsvárról, a legfiatalabb tagja pedig a 18 éves, marosvásárhelyi Kentelki Gábor.  A tárlat iránt a kis-és középiskolások is érdeklődnek, számukra is egyedi lehet, hiszen tanáraik, pedagógusaik munkáit ismerhetik megáltala. Eperjesi Noémi (képünkön piros sapkában) nemrég költözött Marosvásárhelyre, ahol kis- és középiskolásokat oktat rajzra és művészetre, tanítványai szép számban jelentek meg a kiállítás megnyitóján.

Kimaradt?