Szent György Napok: új jelkép és „űrzongora” hangverseny

Amint arról szerdán már beszámoltunk, hét év után új jelképe (logója) van a Szent György Napoknak. Az eddigi, játékos sárkányt ábrázoló „Süsüt” egy Szent György lovagot ábrázoló klasszikus, minimalista logó váltja.

Barta Mónika, a Városimázs Iroda vezetője elmondta, a meghirdetett logókészítő versenybe 31 designer nevezett be összesen 40 tervvel, ezek közül választották ki a városünnep új logóját, amelyért a nyertes alkotót 3500 lejjel díjazzák.

A szerdai sajtótájékoztatón skype-on élőben kapcsolták a kézdivásárhelyi születésű, Angliában élő Fésüs Tamás designert, a pályázat győztesét. Fésüs Tamás elmondta, hogy tipografikus logót alkotott, ebből adódik az „S” betű, amely magyarul, románul és angolul is kezdőbetűje a „Szent” szónak. A betű farka a sárkány teste, amely egybeolvad felül Szent György lovag testével. A logó tartalmaz egy dárdát, amelyen áthalad a lovag alakja, de megállítja a sárkányt, és ennek egy nagyon erős szimbolikus üzenete van – magyarázta Fésüs Tamás.

 „Űrzongora” hangversennyel indul az idei Szent György Napok

 Április 16-án, szombaton este a már hagyományos helyszínen, a Krisztus Király templomban szervezik a városnapok nyitóhangversenyét, amikor Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc díjas zongoraművész lép fel, az „űrzongorának” nevezett hangszerével.

A Magyarországon tavaly bemutatott, 18 ezer alkatrészből álló, űrtechnológiában használt karbon-kompozit rezonáns hangszer a szakemberek szerint a legtisztább hangzást adja – mutatott rá Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

A városnapok szervezői elmondták, hogy a 25-ik Szent György Napokat a találkozások ünnepe szellemében szervezik meg idén április 16-a és 24-e között. A Szent György Napok, a nagyváradi Festum Varadinummal együtt a legrégebbi városünnepek Romániában, ezért számos csereprogramra kerül sor: Háromszéken fellép a nagyváradi Szigligeti Színház és a Filharmónia Michael Haydn kamarazenekara, a Tamási Áron Színház és a Háromszék Táncegyüttes pedig Biharban vendégszerepel.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nyitókoncertre a legdrágább a jegy, 40 lej. A városnapok többi fizetős eseményére a belépők ára 15 és 35 lej között váltakozik.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?