A Liza, a rókatündér kapta a 2. Magyar Filmhét fődíját

A Liza, a rókatündér című alkotás nyerte el a legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat a 2. Magyar Filmhéten, amelynek vasárnap esti gáláján először adták át a Magyar Filmdíjakat összesen 18 kategóriában. Különdíjat kapott az Oscar-díjas Saul fia.

A Liza, a rókatündért 15 kategóriában jelölték és végül 7 díjat nyert el a film: a legjobb rendezőét Ujj Mészáros Károly, a legjobb női főszereplőét Balsai Móni vehette át. A Liza alkotói kapták a legjobb látványért, zenéért, vágásért, valamint a legjobb smink-, fodrász- és maszkmesternek járó Magyar Filmdíjat.

Ujj Mészáros Károly a rendezésért elnyert díjat átvéve a Saul fia alkotóinak viccesen megköszönte, hogy nem indultak a versenyen és így esélyt kaphattak más filmek is a díjak elnyerésére. Mint felidézte, a Liza, a rókatündér nyolc évig készült.

A Félvilág lett a legjobb tévéjátékfilm, ez az alkotás 11 jelölésből négyet - legjobb férfi mellékszereplő, legjobb tévéjáték, operatőr és forgatókönyvíró - váltott díjra. Az egykori kurtizán, Mágnás Elza életének utolsó napjait bemutató film rendezője Szász Attila. 

A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést ifj. Vidnyánszky Attila kapta a Veszettekben nyújtott alakításáért. 

A legjobb női mellékszereplő Csákányi Eszter lett az Utóéletben nyújtott teljesítményéért. A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Kulka Jánosnak ítélték oda a Félvilág című filmben játszott szerepéért.

A legjobb ismeretterjesztő filmnek a Vad Kunság - A Puszta rejtett élete című filmet, Mosonyi Szabolcs rendezését választották a Magyar Filmakadémia tagjai. A kisjátékfilmek közül Kovács István Betonzaj című munkáját ítélték a legjobbnak. A legjobb animációs filmnek járó Magyar Filmdíjat Gauder Áron rendezése, a Kojot és a szikla című alkotás kapta. A dokumentumfilmek kategóriájában a Drifter, Hörcher Gábor rendezése nyerte el a díjat. 

Az operatőrök közül a Félvilágot fényképező Nagy András kapta a Magyar Filmdíjat. A legjobb forgatókönyvíró díját Köbli Norbertnek ítélték oda a Félvilág című tévéjátékfilmért. A legjobb vágónak járó elismerést Czakó Judit a Liza, a rókatündér című nagyjátékfilmért nyerte el.

A Saul fia nem indult

A Magyar Filmdíjakért folyó versenyben a Saul fia, Nemes Jeles László hétfőn hajnalban Oscar-díjjal jutalmazott alkotása nem indult, de a szervezők különdíjjal jutalmazták. Nemes Jeles László megköszönte a stáb munkáját, és arról beszélt, hogy amikor 2003-ban visszaköltözött Párizsból, mennyire fontos volt számára az az itteni filmes világ, amely befogadta és a stúdió, ahol első kisfilmjeit készítette.

Az este a Körhinta című filmből, Fábri Zoltán alkotásából és a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezte Körhinta című előadásából bemutatott részlettel kezdődött és zárult. A gála végén a színpadon megjelent a film főszereplője, Törőcsik Mari, a nemzet színésze is. Gratulált a Saul fia alkotóinak és felidézte, hogy egykor együtt játszott a film főszereplőjével, Röhrig Gézával az Eszmélet című tévéfilmsorozatban, aki abban a kis József Attilát játszotta.

Az eseményen megemlékeztek a magyar filmművészet elmúlt években elhunyt jeles alkotóiról is. A Magyar Filmdíjakról a Magyar Filmakadémia tagjai döntöttek szavazással. 

Legjobb nagyjátékfilm: Liza, a rókatündér, rendező: Ujj Mészáros Károly, producer: Major István
Legjobb rendező: Ujj Mészáros Károly / Liza, a rókatündér - Nagyjátékfilm
Legjobb forgatókönyvíró: Köbli Norbert / Félvilág - Tv-játékfilm
Legjobb női főszereplő: Balsai Móni / Liza, a rókatündér - Nagyjátékfilm
Legjobb férfi főszereplő: ifj. Vidnyánszky Attila / Veszettek - Nagyjátékfilm
Legjobb női mellékszereplő: Csákányi Eszter / Utóélet - Nagyjátékfilm
Legjobb férfi mellékszereplő: Kulka János / Félvilág - Tv-játékfilm
Legjobb tv-játékfilm: Félvilág, rendező: Szász Attila, producerek: Lajos Tamás, Mink Tamás
Legjobb dokumentumfilm: Drifter, rendező: Hörcher Gábor
Legjobb ismeretterjesztő film: Vad Kunság - A Puszta rejtett élete, rendező: Mosonyi Szabolcs
Legjobb kisjátékfilm: Betonzaj, rendező: Kovács István
Legjobb animációs film: Kojot és a szikla, rendező: Gauder Áron
Legjobb operatőr: Nagy András / Félvilág - Tv-játékfilm
Legjobb vágó: Czakó Judit / Liza, a rókatündér - Nagyjátékfilm
Legjobb hangmester: Balázs Gábor / Swing - Nagyjátékfilm
Legjobb díszlet/látvány/jelmez: Hujber Balázs, Bárdosi Ibolya / Liza, a rókatündér - Nagyjátékfilm
Legjobb zeneszerző: Tövisházi Ambrus, Csengery Dániel / Liza, a rókatündér - Nagyjátékfilm
Legjobb smink-, fodrász- és maszkmester: Horváth Csilla, Rácz Erzsébet, Kapás Nóra / Liza, a rókatündér - Nagyjátékfilm.

Kimaradt?