Hargitai farsangfarkát ültek Gyergyóditróban

Mintegy ezer hagyományőrző vendég vett részt a huszonnegyedik alkalommal szervezett megyei farsangbúcsúztatón, melynek idén Gyergyóditró adott otthont. A február 6.-i eseményen idén is a hagyományápolás, mókázás és mulatozás jegyében zajlott.

Minden maszkura számít – jelentette ki a névsorolvasást végző Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere, aki emléklappal ajándékozta meg a hagyományőrző csoportok vezetőit. Két ditrói hagyományőrző is elismerésben részesült a szokások átörökítéséért: Bíró András és Györgydeák Péter.

A rendezvényen, amelyre különjáratokkal érkezhettek a résztvevők, a házigazdák mellett Alsósófalva, Csíkborzsova, Csíkcsicsó, Csíkmenaság, Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csobotfalva, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Kászonaltíz és Szentegyháza farsangolói gyűltek össze. A helyi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Háznál a mínusz tíz fokos hideg ellenére több mint ezer hagyományőrző vendég és érdeklődő jelent meg a délelőtti megnyitón. A ditróiak és orotvaiak példát mutattak vendégfogadásból, farsangi fánkkal, finom falatokkal várták a felvonulókat a nap folyamán.

A rendezvényre érkezőket a szervezők (Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Gyergyóditró Község Önkormányzata és Gyergyóditró Hagyományőrző Csoportja), valamint a házigazdák köszöntötték. A farsangot Puskás Elemér gyergyóditrói polgármester nyitotta meg. A rendezvény stafétáját Molnár Tibor, Szentegyháza alpolgármestere vett át, a jövő évi farsangtemetésnek Szentegyháza ad majd otthont.

Ezt követően a csoportok a település utcáin végighaladva mutatták be jellegzetes farsangi szokásaikat, majd elégették a telet jelképező bábut.

A farsangi játékok megőrzését, együttes ápolását célzó rendezvényen a megye minden tájegységéről felvonultatták a szokásokat, így a Kászonokban egyébként csak húshagyó kedden tartott, hitelesen fennmaradt „bikaütés”-t is.

A látványos ünnepen móka és kacagás kísérte a téltemetést, s a húsvéti időszakot megelőző böjtbe való belépést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?