Marosvásárhelyi szimfonikusok koncerteznek Sepsiszentgyörgyön

A hangversenyévad következő koncertjét a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Szimfonikus Zenekara tartja február 5-én, péntek 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében. A repertoárban Bartók, Sosztakovics és Mozart művei szerepelnek.

Bartók Béla munkásságában egyedi módon ötvöződik a hagyományos népi kultúra sokszínűsége és tisztelete, valamint a zeneszerzői zsenialitás. Úgy teremtett új és egyedi zenei stílust, hogy megőrizte a hagyományos zene szellemiségét és erejét. A népzenei kutatómunkával összefüggő inspiráció és egyfajta belső indíttatásból születtek a zeneszerző népzene-feldolgozásai. Életében a Román népi táncok volt csaknem a legtöbbet játszott kompozíció. A hat táncból felépülő, 1915-ben írt mű alapjait Bihar megyében gyűjtötte a zeneszerző. Népi életképek leírása lebegett előtte, és úgy tartják, a zenében sikerült hallhatóvá  tennie a táncot.

Az orosz XX. századi zenetörténet és a teljes európai zenekultúra egyik legkiválóbb és legtermékenyebb alkotója, zeneszerzője, művésze D. D Sosztakovics. Zenei stílusa, gondolatai és rendkívüli társadalmi érzékenysége megfigyelhető kivétel nélkül, minden egyes művében. Kritikusan, mégis szolidárisan viszonyult a szovjet rendszerhez, ám soha nem vált a hatalom eszközévé. A közérthetőség követelményéből keletkező feszültségeket sikerült hasznosítania, és - függetlenségéből nem engedve - őszinte zenei kifejezésmódot teremtett meg. Alkotásai közt zenekari és zongoraművek, kamarazene, oratóriumok és balettek is találhatók. Zenéje lírai elemeit gyakran a humor, a szatíra váltja fel. Ragyogó hangszerelő volt, egyéni mondanivalója, főleg a II. világháború után, elmélyült gondolatvilággal párosult.

Wolfgang Amadeus Mozart mindössze hat hét alatt komponálta három utolsó szimfóniáját. Az Esz-dúr szimfónia a csúcsként számontartott nagy g-moll (K. 550), illetve C-dúr „Jupiter” (K. 551) szimfóniákkal egy időben keletkezett, 1788-ban. A zeneszerző legnagyobb szimfóniái közé tartozik, noha az utókor jobban ismeri az előzőeket. A mű derűs, sőt életörömöt sugárzó hangulatára nem voltak hatással a komponálás idején már egyre súlyosbodó személyes gondok. Már maga az Esz-dúr hangnem az erő és férfias energia adekvát kifejezési formáját jelenti Mozartnál.

A pénteki hangverseny karnagya Vlad Agachi, az est szólistája Francesco Ionaşcu hegedűművész, a teljes műsor: Bartók Béla Román népi táncok, D. D Sosztakovics A–moll koncert hegedűre és kamarazenekarra és Wolfgang Amadeus Mozart Esz-dúr szimfónia, Nr. 39, KV 543. 

A koncertre érvényesek az idei zenei évad bérletei, szabadárusításban a jegyek a Városi Kulturális Szervezőirodában kaphatók (Szabadság tér, 1. szám), nyitva tartás: hétfő–csütörtök 11–16, péntek 11–13 és a www.biletmaster.ro oldalon. Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház.

Kimaradt?