Dimény Áron kapja az idei Bánffy Miklós-vándordíjat

A Kolozsvári Állami Magyar Színház újra műsorra tűzi a Silviu Purcărete által rendezett Viktor, avagy a gyermekuralom című előadást, mely január 29-én, pénteken 19 órától, a 2015/2016-os évadban először lesz látható a nagyszínpadra épített stúdióban.

Az előadást követően a Quadro Galéria támogatásával a Bánffy Miklós-vándordíj átadására kerül sor, melyet a színház művészeti tanácsa a 2013/2014-es évadban Viktor szerepéért Dimény Áronnak ítélt oda.  

Az est zárásaként az év első Livingroomja zajlik majd az emeleti előcsarnokban, ahol Dimény Áronnal Albert Csilla és Bodolai Balázs beszélgetnek. Főznek: Laczó Júlia és Orbán Attila.  Zenészek: Balla Szabolcs, Farkas Loránd, Szép András és Viola Gábor.

„A hózentrógeres, jól fésült Viktor láthatóan elemében van: terrorizálja Lilit, majd összetör egy értékes Sèvres-i vázát, de tettét nem vállalja, sőt, Lilire fogja. Mindezt azonban oly meggyőzően teszi, hogy az ember elkezd gyanakodni: illúzió és valóság határa valóban ennyire képlékeny lenne, s az igazság értéke valóban csak attól függ, épp kinek a szájából hangzik el?

Az előadás egészén végighalad a realitás és fikció e furcsa kettőse, melytől a színpadi események nagyszabású vízióra emlékeztetnek. Purcărete rendezésének egyik erőssége, hogy e „nagyság” mégsem hat eltúlzottnak, a stúdiótérben zajló események apró, precízen kidolgozott színészi gesztusokból állnak össze” – írja Lovassy Cseh Tamás a Helikon hasábjain az előadásról.

A 2013 novemberében bemutatott produkció elnyerte a 2013-as év legjobb előadásnak járó UNITER-díjat. Az előadás létrehozásában a rendező alkotótársai Dragoș Buhagiar díszlet- és jelmeztervező, Vasile Șirli zeneszerző, Incze G. Katalin zenei munkatárs, valamint Albu István rendezőasszisztens voltak. Az előadásban Dimény Áron, Bogdán Zsolt, Kató Emőke, Varga Csilla, Albert Csilla, Vindis Andrea, Szűcs Ervin, Bíró József, Kézdi Imola és Molnár Levente látható.

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznapokon 10-14 óra között, valamint előadások előtt másfél órával, tel.: 0264-431986), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.

Kapcsolódók

Kimaradt?