Lola Blau közkívánatra ismét a Spectrum színpadán

Visszatér Marosvásárhelyre, és közkívánatra negyedszer lép közönség elé a Spectrum Színházban a Lola Blau című musicallel Bartha Boróka színművésznő. Az ünnepelt színésznő tündökléséről, kudarcairól, bukásáról és magányáról szóló előadóest január 24-én, vasárnap 18 órától tekinthető meg a Spectrum Színházban – tájékoztatott a színház közleményében.

 A zenés játékot felesége számára írta a népszerű osztrák szerző, Georg Kreisler. Az előadás az igazi Lola Blauról szól, a színésznőről, kabaré-énekesnőről, revüsztárról. De Lola ugyanakkor az elhagyott nő, az üldözött menekülő, a dicsőségben sütkérező. Melyik az igazi Lola Blau? Természetesen mindegyik.

A történet szerint 1938-ban, amikor Németország lerohanja Ausztriát, a zsidó származású Lola Blau Bécsben él, élete, karrierje derékba törik. Sajátos második világháború emigráns sors az övé, a háború borzalmai elől egy élhetőbb élet reményében Ausztriából előbb Svájcba, majd Amerikába menekül. Bár színházban szeretne fellépni, csak az éjszakai kabarészínpadokig jut, majd Amerikában sikeres lesz, szexszimbólummá válik. Onnan hazatérve a háború után, rá kell jönnie, hogy a hazájának nincs szüksége rá. Lola Blau nem hős, csak egy azok közül, akik túléltek.

A szerző tulajdonképpen saját életét írja le egy nőnek az életén keresztül, női szemszögből nézve, a zsidó származású osztrák író, zeneszerző családjának ugyanis 1938-ban menekülnie kellett. Georg Kreisler Amerikába emigrált, éjszakai mulatókban lépett fel, nyilván a főszereplő erotikus bűvköre nélkül, majd akárcsak Lola Blau, a háború után visszatért Európába.

Az előadást Béres László rendezte, zongorán közreműködik Szép András. A produkció időtartama 1 óra 30 perc. A január 24-én, vasárnap 18 órától kezdődő előadásra elővételben jegyet vásárolni lehet a Spectrum Színház Rózsák tere 13. szám alatti helyszínén hétköznaponként 10 és 12 között, ugyanebben az időszakban jegyet foglalni is lehet a 0744-301.875-ös telefonszámon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?