Koncerttel emlékezik Bács Lajos karmesterre a Román Rádió Kamarazenekara

Koncerttel emlékezik a tavaly elhunyt Bács Lajos romániai magyar karmesterre a Román Rádió Kamarazenekara - közölte a bukaresti közszolgálati rádió.

A tavaly júniusban elhunyt karmester és zeneszerző emlékére szervezett szerda esti koncerten négy karmester is fellép, akik mind Bács Lajos tanítványai voltak. Így a Román Rádió Kamarezenekara Bogdan Voda, Marius Hristescu, Tiberiu Oprea és Radu Popa vezényletével ad elő Anassian-, Bach-, Danzi-, Mascagni-, Mozart-, és Schubert-műveket. Műsoron szerepel Bács Lajos két szerzeménye is. Közreműködnek Cosmin Balean, Ioana Ionescu, Verona Maier, Filip Papa és Mediana Vlad előadóművészek.

Az 1930-ban a Hunyad megyei Petrilán született Bács Lajos pályafutása szorosan kapcsolódik a Román Rádiótársasághoz, 1957-től ugyanis a Román Rádió zenekarának hegedűse, majd 1958-tól 1991-ig - nyugalomba vonulásáig - a Román Rádió Kamarazenekarának karmestere és művészeti igazgatója volt. Bács Lajosnak köszönhetően hatolt be a romániai zenei életbe a régizene mint fogalom és érdeklődési kör azáltal, hogy 1966-ban megalapította a Musica Rediviva együttest, amelynek karmestere is volt. A romániai magyar karmester alapítása óta aktív támogatója volt a Balassi Intézet bukaresti központja által 2005 óta évente megrendezett Magyar Zene Fesztiválnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?