Kezdődik a kép és a film éve Sepsiszentgyörgyön

Idén a „kép és a film” éve lesz Sepsiszentgyörgyön. Barta Mónika, a sepsiszentgyörgyi városháza Városimázs Irodájának koordinátora arról tájékoztatott: az idei évben sorra kerülő művelődési, kulturális rendezvények szervezésekor kiemelt szerepet kapnak a vizuális művészeti ágazatok, miután az elmúlt években a zene, az irodalom, a színház és a hagyományok voltak a főszereplők.

A „kép évében” Sepsiszentgyörgyön sok szabadtéri filmvetítésre, előadásokra és olyan koncertekre kerül sor, amelyek a zene mellett vizuális élményt is nyújtanak. A tematikus év keretében a helyi művészek mellett külföldi alkotókat is meghívnak, hogy a sepsiszentgyörgyiek is megismerhessék az aktuális trendeket a vizuális művészetek terén, mondta Barta Mónika. Hozzátette: a „kép évének” programját ebben a hónapban véglegesítik, miután erről tárgyalnak a művészekkel, rendezvényszervezőkkel és a helybéli művelődési intézmények képviselőivel.

Mint ismeretes, az „Otthon a kultúrában” jelszó alatt 2013 és 2016 között négy tematikus év foglalja össze a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa kezdeményezést. 2013-ban volt a Hang és szó éve, amikor a zene és irodalom került a középpontba, 2014-ben a Játék éve volt, amikor a színházon, az előadóművészeteken volt a hangsúly, 2015-ben a Hagyomány éve volt, amikor a népi kultúrára, a gasztronómiai és építészeti tradíciókra fektetnek hangsúlyt, de minden műfajban körbejárták, hogy milyen hagyományok alapján építkezik. Az idei esztendő a Kép éve lesz Sepsiszentgyörgyön.

A Városimázs Iroda három stratégiai célkitűzést fogalmazott meg, amely túlmutat a rendezvény keretidőszakán: Kulturális nevelés – a művészet mindenkié, Művészet az utcán - Az alternatív kultúra térfoglalása, Értékgyarapítás – Kulturális nagykövetek – Kulturális tranzakciók.

A Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa program célja tovább erősíteni a város kulturális potenciálját, ugyanakkor Sepsiszentgyörgy pozicionálása kulturális centrumként a székelyföldi városok körében.

Kimaradt?