Az év olvasmányát keresték – Hargita megyei kedvenceket találtak

Az év olvasmánya címmel hirdetett, kétnyelvű olvasásnépszerűsítő program záróeseményét tartották hétfő délután Csíkszeredában. A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör estjén kiértékelték a Kedvenc könyvem című szavazójáték eredményeit.

Sok tapasztalattal szolgáltak az Olvasás Éve alatt zajló programok a Hargita megyei könyvtárban: ugyan a programzárón nem tudták megjelölni a beérkező válaszokból, hogy mi lehet „Az év olvasmánya” a Hargita megyeieknek, az olvasásnépszerűsítő akció lezárásakor az egyéni kedvenceik jelzését megköszönték minden játékban részvevőnek.

A Kájoni János Hargita megyei könyvtár programjáról a hétfő délutáni Olvasókör ülésén végzett kiértékelőn kiderült: nem sikerült megtalálni a megye olvasmányát, ennek egyik fő oka, hogy nagyon nagy a szórás a beérkezett válaszok között.

A játék résztvevői az év folyamán egy-egy magyar illetve román, és egy világirodalmi regény címét kellett megjelölniük a Kedvenc könyvem címmel közzétett űrlapon – ezt online, a megyei könyvtár honlapján, és megye minden könyvtárában elhelyezett kérdőíveken a könyvtárlátogatók rendelkezésére bocsátottak

A programértékelőn a következő jellemzők is elhangzottak vitaindítóként az eredmény értelmezésére: nem szívesen szavaznak kedvenceikről az olvasók, nem szívesen nyilvánítanak véleményt olvasmányaikról, hanem inkább a személyes kapcsolat számít a véleménycserében, esetleg inkább olyan regényre szavaztak, „amit felvállalhatónak gondoltak”. A magyar vagy román irodalomnál pedig inkább a régi kedvenc olvasmányélményekről érkezett jelölés – amit a kiírással kapcsolatos értelmezési problémaként érzékelt a könyvtárközösség.

Az éves program során arra voltak kíváncsiak a játékos szavazás ötletgazdái – a könyvtár munkatársai –, hogy melyek az utóbbi évek kedvenc olvasmányai. Tehát a „kedvenc” jelző örök klasszikusokat hívott elő, és az is látszott, hogy az évtizede népszerű világirodalmi művek is tartják a helyüket a kedvenclistán. Elhangzott: a szavazó-játék eredményeiből kiderül, hogy magyar irodalomból a kortárs írókat, Szabó Magdát, Dragomán Györgyöt, Kertész Imrét is nagyon sokan kedvelik a visszajelzők közül.

Kapcsolódók

Kimaradt?