A Márton Áron nagyjátékfilmért fogtak össze Csíkszeredában

Közösségi összefogáshoz járult hozzá az a közel félezer csíkszeredai néző, aki csütörtök este részt vett a Márton Áron püspök életérő szóló Zord idők csillaga című játékfilmért szervezett jótékonysági koncerten. A volt szakszervezetek művelődési házában tartott előadásra gyülekezőknek a 15 lejes belépő mellett alkalma nyílt adományozni a filmkocka-jegyek vagy a Márton Áron-naptárak megvásárlása révén is. 

FRISSÍTÉS: A Maszol megtudta: a csíkszeredai jótékonyági koncerten 6737 lej gyűlt össze. Papp László atya megkeresésünkre jelezte: köszöni a csíkiakak, hogy szívükön hordozzák az ügyet, köszönetet mond az adományozóknak, és külön köszönetet a fellépő művészeknek. Az erdélyi koncertsorozat péntek este 19 órától Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király templomban folytatódik.

Az Erdély-szerte elindult jótékonysági koncertsorozat csíkszeredai állomásán a közönség előbb kivetítőn, élő zongorajátékkal követhette a Márton Áron püspökre emlékezők interjúiból összevágott kisfilmet. Majd Fülöp Zoltán színművész olvasta fel a közösségi összefogással készülő film hátterének ismertetőjét. Mint elhangzott, a Mustármag Énekegyüttes zenei szolgálatai során, a Márton Áron tiszteletére írott „Népemért vállalom” című zenemű bemutatásakor azt tapasztalta, hogy Márton Áron egyénisége nagy hatással van a résztvevőkre - ez hozta felszínre a gondolatot, hogy Márton Áron püspök életéről szóló nagyjátékfilmet készítsenek. Márton Áron életével hitelesített tanítása ma is korszerű, ma is élni tanít. Mögéje ma is fel lehet sorakozni. Ez a kiindulópontja a róla tervezett nagyjátékfilmnek. A filmkészítés ugyanakkor szép élményeket kínáló közösségi erőpróba.

A készülő filmnek, melyet tervek szerint több mint 20 helyszínen forgatnak, közösségi súlypontja van: a forgatókönyv úgy van megírva, hogy az egyházmegye népe minél tevékenyebben és minél nagyobb létszámban tudjon belekapcsolódni. A film elkészítésének sajátossága, hogy megjeleníti az ősi katonai elemeket is magába foglaló, gyalogos és lovas ünnepélyes felvonulásokat.

Az Áron Film Egyesület részéről Papp László lelkész, a kezdeményező Mustármag közösség lelki vezetője a csíkszeredaiakat köszöntve hangsúlyozta: Márton Áron püspök a közösségben volt erős, és ez a misszió, amely a filmkészítést tűzte ki célul, ugyancsak erre, a közösség megerősítésére törekszik ma, mikor olyan idők járnak, hogy éppen a család, a nemzeti közösségek ellen indulnak támadások.

A jótékonysági est társszervezője, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala részéről Füleki Zoltán alpolgármester Márton Áron püspöktől idézett, majd megköszönte a művészeknek a hozzáállását, akik az adománygyűjtésben önzetlenül részt vállaltak koncertfellépésükkel.

A közönség a Heveder zenekart és Sorbán Enikőt, Szabó Enikőt, Varga Nándort, Szabó Zsoltot, a Role együttest, Abodi Nagy Blankát, a Codex együttest, a Party Cover Bandet, Sükösd Hunort és Barabás Rékát tapsolhatta meg.

A filmkészítés elképzeléséről a készítők honlapján  olvashatóak további adatok. Akinek lehetősége van, a filmkészítést a következő bankszámlákra történő utalással is segítheti:

ASOCIATIA ARON FILM EGYESULET

Banca Transilvania, Sucursala Tirgu-Mures

RON RO47BTRLRONCRT0245987901

HUF RO10BTRLHUFCRT0245987901

Kapcsolódók

Kimaradt?