A Vak visszhang csíkszeredai akusztikája

A Kézdivásárhelyen élő Fekete Vince, József Attila-díjas költő Vak visszhang címmel nemrég megjelent kötetével ismerkedtek Csíkszeredában a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe érkezők. A hétfő esti rendezvényen a szerző bevallotta: számára a versírás a legnagyobb szabadság.

Fekete Vince szerzővel ismerkedett a csíkszeredai olvasóközönség 2015. december 7-én délután Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A Kézdivásárhelyen élő szerző a Székelyföld folyóirat főszerkesztő-helyetteseként gyakori vendége az intézménynek irodalmi estek moderátoraként is, ezúttal a 21. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárra megjelent Vak visszhang kötet szerzőjeként válaszolt a hallgatóság kérdéseire. Az esten beszélgetőpartnere, az őt személyesen régóta ismerő Csutak Judit nyugalmazott irodalomtanár arról faggatta a válogatott és újabb verseit új kötetében asztalra tevő szerzőt: hogyan határozná meg önmagát, ki is ő?

Fekete Vince szerint erre a kérdésre csak körülírással lehet válaszolni, bár a költészet középpontjában ez a kérdés folyamatosan ott van. Végül úgy összegezte, hogy talán ez a szókapcsolat határozza meg őt: „erdélyi magyar költő."  Válaszában arra is kitért, hogy számára a legnagyobb szabadság, ha verseket olvasva, írva töltheti idejét.

A kötet verseiről beszélve Csutak Judit úgy érzékelte, hogy Fekete Vince „szembesül az élet végességével, majd megbékél a világgal”. Egyébként a kolozsvári Sétatér Kulturális Egyesület kiadásában megjelent új könyv Fekete Vince korábban megjelent köteteiből is tartalmaz költeményeket, többnyire a 2010-ben megjelent Védett vidék, és az idén megjelent Vargaváros című kötetek verseiből. A verskedvelő csíkszeredai közönség a hétfő esti könyvbemutatón hallgathatott a kötet verseiből, melyek között szonett, rondó, időmértékes vers és prózai költemény is található. A szerző által használt költői parafrázisok ismertetéseként Csutak Judit a Film című verset olvasta fel a hallgatóságnak, végül a szerző dedikálta könyvét.

A Kájoni János könyvtár következő közönségtalálkozójára Tóth Krisztina magyarországi költőt, írót látja vendégül december 14-én, hétfőn, 18 órai kezdettel.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?