Könyv Szenátora címet kapott Kuszálik Péter

A Maros Megyei Könyvtár Napjai alkalmából a Könyv Szenátora címet adományozta a könyvtár Kuszálik Péternek, mint könyvtárhasználónak és könyvszerető embernek.

A kitüntetettet Spielmann Mihály történész laudálta, aki elmondta, 40 éves barátság fűzi Kuszálik Péterhez. A dicsérő szöveg Kuszálik Péter, a sokoldalú értelmiségi érdemeit emelte ki, azt, hogy kitűnő prózaíró, szakácskönyv-szerző, bibliográfus, lexikonszerkesztő, mérnök, nyomdász. Életútjának változatos állomásairól is szó esett, a mérnökségtől a publicistáig, a szerkesztőtől a zarándokig. Könyveiről, referencia-műveiről, vitairatairól sem feledkezett meg a méltató, arról, hogy a marosvásárhelyi színháztörténet avatott kutatójává lépett elő Kuszálik, aki közös művet írt Zalányi Gyulával színészetünk 1850-1900 közötti hőskoráról. A díjazott nem mellesleg a könyvtárak és könyvtárosok „réme”, ugyanis rengeteg könyvet és folyóiratot kér ki, hogy azokat átolvassa, ám ezekből olyan műveket alkot, amelyek maguk is a könyvtárak szabad polcain foglalnak helyet. Végezetül arról a kételyről is beszélt Spielmann, amelyet Kuszálik Péter az elektronikus könyvek kapcsán érez, hiszen véleménye szerint az elektronikus szó elszáll, a nyomtatott megmarad.

A díjazott elmondta, hogy ő mérnökként olyan szempontokat érvényesített a bibliográfiák megalkotásában, amelyek másféle rendszert adnak az adathalmaznak, könnyen visszakereshetővé válnak. Kutatástechnikájáról is szólt, azokról a könyvtárakról, amelyeket Közép- és Kelet-Európában felkeresett. Elmondta, hogy mennyire meglepte őt az, hogy a Könyv Szenátorává választották, de hite szerint ez a titulus megmarad, szemben azokéval, akik a politikában szereznek szenátori címet.

A Könyv Szenátora címet 2002-ben alapította a Maros Megyei Könyvtár, azóta minden alkalommal odaítéli egy szakmai grémium döntése alapján annak a két, román és magyar kultúrembernek, aki a könyvtár rendszeres használója, támogatója, népszerűsítője.

Az idén Kuszálik Péter mellett még Mariana Ploeșteanu történész, a könyvtár volt munkatársa vehette át a kitüntetést, illetve első alkalommal egy olyan középiskolás diák is, Maria Bucșa, aki könyvszeretetével, olvasási szenvedélyével ugyancsak a könyvtárat népszerűsíti.

Kimaradt?