Művészeti ifjúsági központot készülnek létrehozni Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi Jazz-club egyik helyiségében – a Bunkerben –  olyan ifjúsági klub létesítését tervezi a marosvásárhelyi Artecotur Egyesület és a Partitúra Kulturális Egyesület, amely elsősorban az Artecotur által működtetett Artsy M diákszíntársulat számára lenne állandó próba- és előadóhely, ugyanakkor a olyan művészeti megnyilvánulások is működhetnének benne, mint a médiaművészet, video-installációk és konceptuális vizuális művészet.

A 2012-ben megalakul Artecotur Egyesület célja az erdélyi kultúra és művészetek ápolása fiatal tehetségek felkarolásával. Vajda György, az egyesület elnöke beszámolt arról is, hogy az Artsy M Theater Troup diákszínjátszó csoport tagjai színészmesterséget, beszédtechnikát és zenét tanulnak, elsajátítva a korszerű dráma formanyelvét, a produkciók bemutatásával pedig arra ösztönzik a középiskolásokat, hogy járjanak színházba. A csoporttal színészek, illetve a Művészetei Egyetem oktatói foglalkoznak.

A diákszínjátszók nemrég az Erdőszentgyörgyön 23. alkalommal megrendezett nem hivatásos színjátszók fesztiválján a dr. Gyéresi Júlia által rendezett József Attila: Elutazni Önmagunkhoz – verses, zenés összeállítással arattak nagy sikert, állva tapsolta a közönség a produkciót.

Az idéntől egy újabb, kezdő csoportot szeretne indítani Vajda György középiskolásokból, illetve egy másikat V – VIII. osztályosok számára. A diákszínjátszó csoport műsorra tűzött darabjai mellett, a befogadó színház szerepét is elvállalnák, ami azt jelentené, hogy olyan produkciókat állítanának színpadra, amelyben nem csak diákok, hanem a színművészeti egyetem hallgatói is részt vesznek, színész-, dramaturg-, rendező szakosok, ugyanakkor színművészek is. Teret adnának bármilyen kortárs színdarab előadására is, amely beillik a megfogalmazott koncepcióba. Mindezek mellett vendégelőadásokat is befogadnának – sorolta Vajda György a terveket, hozzátéve, hogy egy harmadik, igen fontos tevékenységi terület lesz az oktatás. A korszerű vetítéstechnika lehetővé teszi ismeretterjesztő előadások, dokumentumfilm vetítések, szemináriumok, műhelymunkák és néhány napos alkotótáborok szervezését elismert hazai és külföldi meghívott előadókkal. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?