Visszavonták a sepsiszentgyörgyi Design Hét fődíját

Egy héttel a sepsiszentgyörgyi Design Hét után visszavonták a bútortervező verseny fődíját, mivel kiderült, hogy az alkotó nem eredeti látványtervvel pályázott. A háromszéki Pro Wood faipari klaszter még tavasszal hirdetett versenyt fiatal formatervezők számára, amelyre bútor és használati tárgyak tervével lehetett benevezni.

A díjátadó gálát a múlt héten első alkalommal megszervezett sepsiszentgyörgyi Design Hét keretében szervezték, amikor a Lábas Házban kiállították a pályamunkákat is. Ezt követően abba a kínos helyzetbe került a pályáztató, hogy kénytelen volt visszavonni az 1500 euró értékű első díjat, mivel a verseny más résztvevői jelezték, hogy a moduláris szék és pad látványterve megtalálható egy másik internetes oldalon és a termék már gyártásban van, mondta el Bagoly Miklós.

A Pro Wood faipari klaszter elnöke egy pénteki faipari rendezvényen jelentette be, hogy a pályamunkák zsűrizésekor nem ellenőrizték a beérkező tervek hitelességét, de a későbbi jelzések következtében úgy tartották etikusnak, ha visszavonják az első díjat.

Bagoly Miklós ugyanakkor sikeresnek ítélte a versenyt, amely során bebizonyosodott, hogy a térségben sok a tehetséges alkotó, ezért azt a következő esztendőkben is meghirdetik. A Pro Wood faipari klaszter elnöke emlékeztetett, hogy felhívásukra 27 bútor és használati tárgy látványtervével neveztek be fiatal formatervezők. Ezek közül a szakmai zsűri 12 tervet válogatott be a döntőbe, amiből 9 látványtervet háromszéki faipari cégek kiviteleztek.

Három mások tervet pedig nagyméretű nyomtatásban állítottak közszemlére.  Ezekből kettőt azért nem tudtak kivitelezni, mert a formatervező nem tudott jelen lenni a kivitelezéskor, egy harmadik pedig annyira bonyolult volt, hogy az meghaladta a helyi faipari cégek műszaki lehetőségeit.

A sepsiszentgyörgyi Lábas Házban még két hátig látható a Design Hétre beérkezett pályamunkák kiállítása, majd azt követően a Balassi Intézet támogatásával Bukarestben állítják ki, de meghívást kaptak Budapestre, Kolozsvárra és Nagyváradra is, számolt be Bagoly Miklós. 

FRISSTÉS: A díjától megfosztott ipari formatervező szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben reagált a történtekre. Petrovits István azt írja: a Pro Wood klaszter által meghirdetett pályázatra egy formailag új terméket küldött be, mely tartalmaz olyan technikai megoldásokat, melyek hosszú ideje léteznek és szabadon felhasználhatók. Szerinte a zsűrizett munkákban használt technikai megoldások nem eredetiek, de ez nem is lehet a 20-ik században egy reális elvárás, és az EU-ban érvényben lévő törvények szerint, ezeket a technikai megoldásokat nem lehet levédeni, és bárki szabadon használhatja őket. A technikai megoldások kidolgozása a mérnökök munkakörébe tartozik, a designerek feladata a termékek formájának megtervezése.

„A zsűri az én munkámat ítélte legjobbnak. A verseny eredményének kihirdetése után egy héttel a klaszter elnöke úgy ítélte meg, hogy a termék tartalmaz nem eredeti megoldásokat is, ezért a díjat visszavonta. A klaszter elnöke nem volt része a zsűrinek, aki a díjat nekem ítélte. Felvettem a kapcsolatot a zsűri két tagjával: Ács Zoltánnal és Jonás Lászlóval (ők a budapesti Design Terminál szakemberei). Az ők véleményük szerint „szó sincs másolásról, ez a megoldás jogilag közkincs”. Ezek alapján elutasítok minden vádat, mely engem ért ezzel a termékkel kapcsolatosan” – írja a formatervező.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?