Abszurd darabot mutat be a Spectrum Színház Marosvásárhelyen

Kovács Levente rendezésében mutatja be Harold Pinter A gondnok című abszurd drámáját a Spectrum Színház, ahol hétfőn délelőtt sajtótájékoztatón beszéltek az alkotók arról, hogy miért esett választásuk erre a színpadi műre.

A darab főszerepét Szélyes Ferenc játssza, aki másodéves színi hallgató korában került kapcsolatba először a művel. Akkor Kovács Levente volt a tanára, azóta érlelődött benne a gondolat és a vágy, hogy eljátszaná a hajléktalan szerepét. Erre most kerül sor, ám az nem olyan könnyű, mint ahogy elképzelte – mondta Szélyes.

Arra a kérdésre, hogy volt-e valamilyen hajléktalan „mestere”, akitől tanulhatott volna, a színész elmondta, nagyon sok hajléktalant látott élete során, Marosvásárhelyen, vagy Budapesten, de még Mikházán is van, aki önnön akaratán kívül, saját hibájából akár, vagy a körülmények miatt került a társadalom peremére. Szélyes mellett Kinda Szilárd és Kovács Károly alakítja a testvérpárt, akivel egy kalyiba felett folyik a veszekedés, illetve a vita, hogy befogadják-e oda a hajléktalant, vagy sem.

Ők sincsenek jobb helyzetben, csupán annyival, hogy egy olyan helyen húzhatják meg magukat, ahol van tető a fejük fölött. Mert van ugyan egy kályha ott, de az nem működik, egy teafőző, amiben nem lehet teát főzni és néhány deszka, amelyet állandóan szegeznek, majdnem semmire sem való. A darab arról szól, hogy képesek vagyunk-e a kapcsolatteremtésre, és ha kapcsolatot teremtünk, akkor azt miként működtetjük, be tudjuk-e fogadni a rászorulót, vagy elutasítjuk. Az előadásban egy negyedik szereplő is feltűnik, holott a darabban csak mint vágy van jelen, ő a névtelen nő, akit Márton Katinka alakít, akinek ez az első szerepe.

A bemutató előadásra kedd este 7 órakor kerül sor, a következő előadás szerda este látható ugyanabban az órában.

Kimaradt?