Bukarestben is megünneplik az 1956-os forradalom napját

A Balassi intézet – Bukaresti Magyar Intézet és Magyarország Bukaresti Nagykövetsége 2015. október 22-én és 23-án Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából két rendkívüli kulturális eseményre hívja a közönséget.

2015. október 22-én, csütörtökön, 18.30-kor az intézet kiállítótermeiben (Gina Patrichi u. 8.) Kinszki Imre Töredék című fotókiállításának megnyitójára várják a közönséget. Kinszki Imre (1901-1945) képei, írásai rendszeresen megjelentek a magyarországi sajtóban, felvételeit pedig olyan rangos külföldi lapok is közölték, mint a National Geographic vagy az American Photography. A holokauszt vészterhes időszakában negatívjaiból egy doboznyit a családjára bízott. Ez a kis doboz megmenekült s vele néhány tucat időtlenné vált pillanat. A kiállítás-megnyitón Kinszki Judittal, a művész leányával Ion M. Ioniţă, az Adevărul vezető szerkesztője, a Historia és a Foreign Policy Romania folyóiratok főszerkesztője beszélget Kinszki Imréről és fotóiról.

A kiállítás-megnyitót Zalai Antal hegedűművész ünnepi szólóestje követi. Mint a 20. századi hegedűművészet legértékesebb tradícióinak képviselője, Zalai Antal napjaink egyik legkiemelkedőbb fiatal művésze. A legendás orosz hegedűművész, Igor Ojsztrah szerint Zalai Antal „rendkívüli hegedűs, akit tökéletes technika, gyönyörű és terjedelmes hegedűhang, tiszta és érett zeneiség és nemes személyiség jellemez.”

Műsoron:

Johann Sebastian Bach: d-moll partita szólóhegedűre, Eugène Ysaÿe: 3. szólószonáta „Ballada” op.27/3 (G. Enescunak dedikálva), Bartók Béla: Szólószonáta hegedűre.

2015. október 23-án, pénteken, 19.00 órai kezdettel Zalai Antal a Rádióteremben (Gen. H. M. Berthelot u. 60-64.) lép fel, ahol a Cristian Oroşanu vezényelte Országos Rádiózenekarral egy ritkán játszott alkotást, Goldmark Károly (1830–1915) 1. számú a-moll hegedűversenyét adja elő. Liszt és Erkel pártfogoltját, Goldmark Károlyt korának második legjelentősebb zeneszerzőjeként tartották számon Liszt Ferenc után. Halálának 100. évfordulóján emlékezünk e kiváló hegedűművészre, zeneszerzőre és pedagógusra, aki Sibelius útját is egyengette.

Zalai Antal (képünkön) alig tizenöt évesen már országos ismertségre tett szert Magyarországon. A fiatal hegedűművész állandó vendégszólistája a világ vezető zenekarainak. A rádiózenekar szünet után további zenei csemegéket kínál a közönségnek, három közismert tánc-szvit részleteit:

Johannes Brahms: Magyar táncok, no. 1., no. 5., no. 6.

Antonín Dvořák: Szláv táncok op. 46. no. 1., op. 72. no.2., op. 46. nr. 8

Alekszandr Borogyin: Polovec táncok

Jegyek megvásárolhatók: www.eventim.ro, Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour botlok Cărtureşti és Humanitas könyvesboltok, OMV benzinkutak és a Rádióterem jegypénztára.

Kapcsolódók

Kimaradt?