Bemutatkozik az Erdélyi Művészeti Központ (EMüK)

Az október végén alakult Erdélyi Művészeti Központ gyűjteményében lévő alkotásokat bemutató kiállítás nyílik szombaton Sepsiszentgyörgyön. A kiállítás előtt szakmai fórumon tárgyalják meg a jövő évi tennivalókat a kuratórium tagjai.

Az Erdélyi Művészeti Központot létrehozó adminisztratív döntések után (amelyről részletek itt olvashatók) elérkezett a szakmai bemutatkozás pillanata is: melyek a közgyűjtemény legfontosabb darabjai, milyen munkák érkeztek adományként, melyek a hangsúlyok, a fehér foltok?sznm

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban kiállítás nyílik, amely az Erdélyi Művészeti Központ (EmüK) gyűjteményében lévő, 1945 után kiemelkedőt alkotó erdélyi művészek egy-egy munkáját mutatja be, festészet, szobrászat, grafika és textil műfajban. Olyan fontos alkotókét, mint Nagy Albert, Mattis-Teutsch János, Baász Imre, Plugor Sándor, Gergely István, Jecza Péter, Nagy Pál, Sükösd Ferenc, Gazdáné Olosz Ella, Hervai Zoltán, Bocz Borbála, Román Viktor, Pallos Sch. Jutta, Tornay Endre András, Erdei Gy. Zoltán, Kós András.

A kiállítást szakmai fórum előzi meg, az Erdélyi Művészet Központ kuratóriuma a jövő évi cselekvési tervet vitatja meg és fogadja el, amelyben előkelő helyen szerepel mind egy önálló székház és kiállítótér beindítása a Székely Nemzeti Múzeum szomszédságában megvásárolt telken, mind pedig egy tudományos kutatáson alapuló összegző kiállítás és konferencia megszervezése.

Helyszín: Székely Nemzeti Múzeum - Lovagterem
2012. november 24. - december 12.
Megnyitó: 2012. november 24., szombat, 18 óra

A vendégeket köszönti Vargha Mihály igazgató.
Az eseményt méltatja:
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke,
Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja és
Kósa László András, a bukaresti Magyar Kulturális Központ igazgatója
A kiállítást megnyítja:
Kántor Lajos műkritikus, a Kolozsvár Társaság elnöke.
A tárlatrendezés Vinczeffy László és Sántha Imre Géza munkája.

Kimaradt?