Spike Lee tiszteletbeli Oscar-díjat kap

Még nem készül az Oscar-beszédre, de igyekszik majd „pozitívan” fogalmazni - ígérte Spike Lee filmrendező, akit életművéért novemberben tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmaz az amerikai filmakadémia.

Lee, aki jelenleg az év végén mozikba kerülő Chiraq című filmjén dolgozik, általában nem fukarkodik a filmakadémia bírálatával, bár Cheryl Boone Isaacs elnök tevékenysége szerinte az utóbbi időben okot ad a reményre, hogy jó felé haladnak a dolgok.

Ezúttal egy interjúban arról beszélt, hogy addig, amíg a nem fehér filmes szakemberek nem kerülnek kulcspozícióba, az alapvető változások nincsenek megalapozva. „Még mindig várok arra, hogy valaki elárulja nekem, van-e olyan színes személy egy hollywoodi stúdióban, egy kábeltévé-hálózatnál, akinek joga van zöld utat adni (egy projektnek). Egyet sem ismerek, és jó lenne, ha valaki bebizonyítaná nekem, hogy tévedek” - mondta.

Úgy értékelte: tízévente van egy maroknyi fekete film, amely elismerést kap, ami után mindenki arról ír, hogy a fekete filmművészet megint újjászületett, aztán újabb kilenc év „szárazság” következik. Ez a hullámzás addig folytatódik majd, amíg végre döntési helyzetbe kerülnek a nem fehér filmes szakemberek is.

Az 58 éves Lee a legfiatalabbak közé tartozik, aki tiszteletbeli Oscart vehet át. Az elismerést a filmakadémia kormányzói testületének díjátadóján nyújtják át november 14-én. Az amerikai filmakadémiától Lee korábban két alkalommal kapott Oscar-jelölést, 1989-ben a Szemet szemért című drámája forgatókönyvéért és 1997-ben a 4 Little Girls című dokumentumfilmért.

Kapcsolódók

Kimaradt?