Hatodik alkalommal szervezik meg a Székelyföld Napokat

Hatodik alkalommal szervezik Kovászna, Hargita és Maros megyékben a székelyföldi identitástudatot erősítő tíznapos rendezvénysorozatot, a Székelyföld Napokat. Az október 8–18. között sorra kerülő esemény sorozat célja az értékcsere, a belső turizmus erősítése és belső határok lebontása, hangzott el hétfőn, a háromszéki önkormányzat épületében szervezett beharangozó sajtótájékoztatón.

Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök emlékeztetett, hogy 2008-ban a három magyar többségű megye vezetősége közösen álmodta meg a képzőművészeti és gyerekprogramokat, komolyzenei koncerteket, és népi kultúrát felelevenítő rendezvénysorozatot. Ez kiváló alkalom, hogy a térségben élők megismerjék egymást és tulajdonképpen saját értékeiket.

A tíznapos rendezvény programja tartalmazza a kulturális intézmények ebben az időszakban megszervezett eseményeit is, de a kimondottan erre az alkalomra szervezett rendezvényeket, mint a Székelyföldi Grafikai-, illetve Fotóbiennálét, a II. Székelyföldi Dokumentumfilm Szemlét és az Orbán Balázs- díj átadását, amelyet évente minden megyében olyan jeles személyeknek ítélünk oda, akik értéket teremtettek Székelyföldön.

Tamás Sándor szerint kell legyen ezen a világon egy olyan hely, ahol mi állunk az első helyen, ahol a székelyföldi kérdések a legfontosabbak. Ilyen a Székelyföld Napok vagy az Ezer székely leány napja, a Székely Vágta és ide tartozik a Székely Ruházati Alap is. A szervezők hangsúlyozták: fontosnak tartják a román közösség, elsősorban a fiatalok megszólítását is.

A Maros megyei tanács alelnöke, Szabó Árpád kifejtette: a Maros megyében élő emberek is megtartották székely szokásaikat főként a Kis Küküllő és a Nyárád mentén, a Maros völgyének nagy részén és Székely mezőségen. A Székelyföld Napokba képzőművészeti, népzene, néptánc, humor és kulturális előadásokkal, gasztronómiai, lovas hagyományőrző, és mezőgazdasági vonatkozású programpontokkal kapcsolódnak be.

Borboly: Székelyföld összenőtt

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a Székelyföld Napok azt mutatják, hogy Székelyföld összenőtt, és teljességében mutatja be értékeit. A rendezvény október 8–18. között tart, de igazából nemcsak tíz, hanem 365 napban együtt dolgoznak, számos közös eseményük van. Borboly Csaba szerint a rendezvénysorozat színvonalas produkcióinak sokasága a belső turizmus fejlődését, Székelyföldön belül a belső határok lebontását szolgálják. Hozzátette: az embereket rá kell szoktatni, hogy a szomszédos települések rendezvényeire is ellátogassanak, hiszen nem nagy távolságokról van szó, és ezek az események a közösségi összetartozást erősítik.

Imreh Márton István, a Kovászna Megyei Kulturális Központ vezetője felszólalásában a gyerek és ifjúsági programokat emelte ki, de elmondása szerint külföldről haza érkező fiatal kutatók is beszámolnak eredményeikről, a Canon által támogatott fotós műhelymunkák keretén belül, az esküvői és sport fotó workshopok-on világhírű szakemberek adnak hasznos tanácsokat, illetve idén is lesz Canon szerviz és bérbe vehető fényképezőgépek azok számára, akiknek fotózni támad kedvük.

Kovács László, a Camera Club Siculorum elnöke elmondta az első Fotóbiennálé nemzetközi meghirdetésre 1538 alkotás érkezett, 149 alkotó részéről. Az idén is három kategóriában hirdették meg a versenyt: az open, ahová archív és új fotókat küldhettek be a jelentkezők, az épített környezetünk, ellentétes képpárokat feldolgozó kategória, és a harmadik a hagyományok elnevezésű csoport, amelybe a legtöbb Magyarországról érkezett.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője szerint idén több mint 120 társszervező segítségével több mint 150 programot szerveznek több mint 90 helyszínen. A rendezvénysorozat programja a Facebook-on magyarul és románul is elérhető, illetve a Székelyföld Napok honlapján. A Székelyföld Napok részletes programja a www.szekelyfoldnapok.ro címen található.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?