Átadták az idei Filmtettfeszt Sárga Csikó Díját

Az idei Filmtettfeszt Sárga Csikó Díját Balogh Zsolt Balázs Béla-díjas filmrendező, egyetemi tanár kapta a rendezvény zárógáláján, vasárnap délután, aki számos rádió- és színházi rendezést, mintegy 50 televíziós játékfilmet, 600 tévésorozat-epizódot, ugyanakkor műsorokat, dokumentumfilmeket, két mozibemutatót tudhat magáénak.

A fesztivál honlapján található leírás szerint Balogh Zsolt 1950-ben született Budapesten, magyar-történelem szakos tanári, televíziós és rádióadás-rendezői, valamint film- és tévérendezői végzettsége. Hangsúlyozzák oktatói tevékenységét, valamint azt, hogy 2004-ben került a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári, fotó-, film-, média szakára, hogy aztán rendezést, dramaturgiát, színészvezetést oktasson.

Jakab-Benke Nándor filmkritikus, blogger, „filmrajongó” vasárnap, Balogh Zsolt méltatása során kiemelte: empirikusan felmérve – „mondták neki egy csomóan” – kijelenthető, a tanárt rengetegen szerették, "Sokan örültek annak, hogy ki nyeri el az idei díjat, egy ország nyúlt a távirányítóért”, mondta. Mint fogalmazott, magas, őszülő, étlen-szomjan is napokig beszélni képes tanárként ismerte meg Baloghot, aki a mai napig nem nyugszik. Hangsúlyozta a tanár jókedvét is, amely „olyan malter volt, ami összetartotta a tananyagot”.

A díjat Kósa András László, a bukaresti Balassi Intézet igazgatója és Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora adta át.

A díjazott Balogh Zsolt elmondta, jövendőbeli tanítányainak megígérheti, mostmár jóindulatúbb lesz, mint korábban volt. Fontosnak tartja az életműdíjat, amelyet évente átadnak egy-egy szakembernek, jelentette ki ugyanakkor. „Tiszta szívből kívánom ennek a fiatal, tehetséges generációnak, akik tulajdonképpen levernek minket a színpadról, hogy továbbra is így képviseljék a filmművészetet, legyenek bátrak, és kutassanak, figyeljenek, nyomozzanak, és keressék az élet értelmét, próbálják megfejteni az embert” – fogalmazott Balogh.

Az első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az egyesület évente tüntet ki így egy-egy olyan filmes személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A díjat korábban Durst György, Muhi András és Buglya Sándor vette át. A Koncsag Ádám szobrászművész készítette, a bukaresti Balassi Intézet által biztosított trófeához idén először pénzjutalom, a NMHH Médiatanácsa által felajánlott 1 000 000 forint is társul – áll a Filmtettfeszt honlapján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?