Caffart-tárlatot nyitottak Csíkszeredában

Az erdélyi és magyarországi alkotókat tömörítő művészeti egyesület, a Caffart tagjainak munkáiból nyílt képzőművészeti tárlat Csíkszeredában csütörtök este a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériájában.

Rejtő Jenő: A Sárga Garnizon című művéből kölcsönözte a „cafard” (őrület, ámokfutás, ingerlékenység, tettvágy, melankólia) kifejezést az a magyar képzőművészek alkotta csoport, akik 2009-ben bejegyeztették a Caffarrt Egyesültet, és eldöntötték: együtt kívánnak csoportos tárlatokon fellépni.

Az erdélyiek közül a székelyudvarhelyi Török Ferenc és a csíkszeredai Ferencz S. Apor tagjai a Caffartnak. Utóbbi a szervezője is az október 1-jén megnyílt csíki tárlatnak. Kérdésünkre elmondta: a tárlatanyag szervezésekor a részvevők reprodukcióból maga válogatta ki a kiállításra kerülő munkákat, hogy a tárlat maga is egységgé gangolódhasson.

Mint pontosított: a Hajdúságból származik az ötlet, Marczin István kezdeményezésére jöttek létre, és ez a második csoportos kiállításuk Csíkszeredában - amelynek nyitányán az erdélyi Caffart-alkotók voltak jelen.

Kiállítók: Aknay János, Ferencz S. Apor, Filip Csaba, Horváth Roland, László János, Pap Gitta, Őry Annamária, Pinczés József, Puha Ferenc, Rékási Attila, Sütő Róbert, Török Ferenc.

A népes érdeklődőknek a csíki tárlatot házigazdaként Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója nyitotta meg, majd Túros Eszter csíki művészettörténész olvasta fel a tárlatanyag szemlélése nyomán született gondolatait. Mint fogalmazott: elsősorban festői látomások vannak itt, a mai festészet mibenlétére vonatkozó kérdések, válaszok, újabb kérdések.

A látványos tárlatanyagban változatos technikákat használnak az alkotók: a hiperrealista megoldásoktól az assamblage-ig, a pasztell-akvarell vegyes tecnikától az olajig változik a technikai megközelítése a témáknak.

„Nyugalom van, hétköznapi szentségek, hétköznapi tárgyak fetisizmusa, erő van, mai látomások, őrület és vágy, végtelen síkok melankóliája, cselekvés van, gesztus, színek egymásnak feszülése, vibrálása, békéje. Pontos szerkesztés van” - mondta a kritikus.

A tárlaton megtalálható 2014-es Caffart-katalógusban Kovács Zita művészettörténész úgy határozza meg, hogy a Caffart Képzőművészeti Egyesület találkozási pontja a csoport tagjainak önálló útkereséseinek.

A tárlat október 23-ig látogatható, hétköznapokon 12-18 óra között.

Kapcsolódók

Kimaradt?