Halász Judit lesz a marosvásárhelyi könyvvásár fő meghívottja

November 12-15. között szervezik meg a 21. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt, amelynek egyik újdonsága, hogy az előző évekhez képest egy nappal tovább fog tartani.

A könyvvásárról, mint Erdély legnagyobb könyves szemléjéről Káli Király István főszervező, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális központ vezetője, mint társszervező, illetve Makkai Kinga, a gyermekprogramok felelőse tájékoztatta az újságírókat a vásár helyszínén, vagyis a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában.

A könyvvásár szimbóluma maradt a régi, a mottója pedig: Kapu a lélekhez – hívta fel a figyelmet Káli Király István, aki szerint a könyv lélekmentő, hiszen benne van a szerző lelke is és belekerül az olvasóé is. Az idei vásár is számos programmal várja az érdeklődőket, kicsiket, nagyokat egyaránt. Az idén szétküldött meghívókra eddig 32 kiadó, illetve könyvkereskedő válaszolt, a határidő ma, szeptember 30-án éjfélkor jár le, talán még jelentkeznek addig, ez a szám ugyanis csak 75 százaléka a tavalyi résztvevőknek – tette hozzá a könyves céh elnöke.

A könyvvásár szellemi védnöke a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum, amely saját standdal vesz részt. Ahogy évek óta megszokottá vált, a könyves rendezvények, találkozók, dedikálások, könyvbemutatók mellett egy-egy jelentős magyarországi előadóművészt, együttest is meghívnak a szervezők az eseményre. Az idei sztárvendég Halász Judit lesz, aki Szepessy Előd tudomása szerint még nem járt Erdélyben, legalábbis erdélyi színpadon nem lépett még közönség elé. A nagy népszerűségre való tekintettel a művésznek Marosvásárhelyen két koncertet szerveznek, illetve ráadásul még egyet Kolozsváron is.

A Magyar írók estje irodalmi rendezvény idei meghívottai Györe Balázs, Tompa Andrea és Papp Sándor Zsigmond lesznek, akikkel a Kultúrpalota kistermében Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese fog beszélgetni. A színházi kínálatban a Kolozsvári Állami Magyar Színház Leonce és Léna című előadása szerepel Tompa Gábor rendezésében, valamint Garaczi László Ovobrader című darabja, amelyet felolvasószínház keretében tekinthetnek meg a nézők ifjú Király István rendezésében.

Az idén a Marosvásárhelyen élt és alkotott íróknak szeretne emléket állítani a könyvvásár, ennek jegyében a két olvasó sarkot Székely Jánosról, illetve Jánosházy Györgyről nevezik el. A programban szerepel egy Jánosházy-est is, ahol azt a kötetet is bemutatják, amelynek kéziratát halála előtt négy nappal adta át a szerző a Mentor Könyvek Kiadónak. 

A gyerekprogramok összeállításában a szervezők minden korosztályra figyeltek. Így a legkisebbektől, az éppen totyogóktól az óvodásokon át a kis- és nagyiskolásokig mindenkit vár valami érdekesség, vetélkedő, irodalmi találkozó, játékos foglalkozás. Makkai Kinga elmondta, tavaly 100 csapat nevezett be a versenybe, amelyet az idén is meghirdettek. Háromszáz gyerek olvasta el a feladott olvasmányokat, erre számítanak az idén is.

A sajtótájékoztatón jelen volt Gáspárik Attila, a színház igazgatója is, aki örömét fejezte ki, hogy egyik kulturális intézmény segíthet egy másiknak, annál is inkább, mert az a 800 gyerek, aki megnézi a Halász Judit előadását, valószínűleg máskor is eljön a színházba, hisz tudni fogja, hogy az „egy jó hely”.

Kapcsolódók

Kimaradt?